منابع سخت ونرم:
منایع نرم (منابع غیر الزام آور):مثل زنگ هشداره که توجه دولت ها رو میخواد به خودش جلب کنه.
این منابع نقش راهنما رو برای دولت ها ایفا میکنه.
این منابع لازم اجرا نیست وضمانت اجرا حقوقی نداره.
مواردی مثل بیانیه واعلامیه اصولی:اصول اساسی جهانی درباره یک موضوع خاص اشاره میکنه)
قطعنامه توصیه ای(تعهدی ایجاد نمیکنه بلکه فقط هنجار خاصی رو پیشنهاد میکنه)(وسیله تکمیلی برای شناسایی یا ایجاد قواعد عرفی عمل میکنه)
برنامه اقدام(سازوکار اجرایی یک معاهده رو میاد میگه)
منابع سخت:معاهده،عرف،اصول کلی حقوقی،رویه قضایی،دکترین
قاعده آمره یک چیز من در آوردی از سمت حقوق دانان نیست. بلکه باید از طرف جامعه بین اللملی به رسمیت وشناخته شده باشه. قاعده آمره از نظر زمانی قابل تغییره ممکنه باقاعده آمره جدید فسخ بشه. تخصطی از قواعد آمره در یک معاهده باعث بطلان معاهده میشه.
قاعده آمره مفهوم جدیدیه وهرکسی یک تفسیر ویژگی ازش ارائه میده که خب هیچ کدومشون الزام اور نیست وتنها جنبه مشورتی داره تا اینکه کمیسیون حقوق بین اللملل از طرف مجمع عمومی ماموریت پیدا میکنه پیش نویسی ازش بنویسه
قاعده آمره در کنوانسیون حقوق معاهدات:
در این کنوانسیون مصادیق قاعده آمره ذکر نشده نگفته دقیقا چیا است.
ماده ۵۳ معاهدات متعارض با یک عاقدة آمرة حقوق بین الملل عامّ (قواعد آمره) –۱- معاهده ای که در زمان انعقاد با یک عاقدة آمره حقوق بین الملل عام در تعارض باشد، باطل است
ماده 64 کنوانسیون وین در مورد حقوق معاهدات
ماده ۶۴ تأسیس یک قاعدة آمرة جدید حقوق بین الملل عامّ (قواعد آمره) اگر یک قاعدة آمرة جدید حقوق بین الملل عام تأسیس گردد، هر معاهدة موجودی که در تعارض با قاعدة مزبور باشد، باطل منفسخ میگردد.
قاعده آمره حقوق بینالملل عام، قاعدهای است بوسیله اجماع جامعه بینالمللی در کُل به عنوان قاعدهای تخطیناپذیر، که تنها با یک قاعده بعدی حقوق بینالملل عام با همان ویژگی قابل تعدیل میباشد، مورد پذیرش واقع و شناسایی شده است.(39) کنوانسیون حقوق معاهدات دقیقاً مشخص نکرده که کدام قواعد دارای جایگاه قاعدة آمره بوده، اما در کُل پذیرفته شده که این موارد به جایگاه قاعده آمره دست یافتهاند: منع تجاوز (40)، منع بردهداری و تجارت برده؛ منع ژنوسید(41)، منع تبعیضنژادی و آپارتاید؛ منع شکنجه(42) و حق تعیین سرنوشت(43). این موارد نشان میدهند که اکثر قواعد آمرهای که تا امروز شناسایی شدهاند، هنجارهای مرتبط با حقوقبشر هستند.(44) البته باید توجه داشت که موارد مذکور تمثیلی میباشد.
عرف از معاهده سریع تر شکل میگیره فقط کافیه دولت ها یک موضع گیری نسبت به یک موضوع بکنند. در حالی معاهده نیاز به تصویب داره وزمان بره. اما در عین حال معاهده منبع بهتری برای تفسیره چرا که هیچ کس نمیتونه ازش تفسیر متفاوتی داشته باشه همه چیزش مشخص تره.