رهاورد

حقوق به زبان آدمی زاد

رهاورد

حقوق به زبان آدمی زاد

به زبان آدمی زاد درباره دروس حقوقی حرف میزنیم....

پیوندها

داوری 2

پنجشنبه, ۱۷ آبان ۱۴۰۳، ۰۶:۲۵ ب.ظ

در داوری تجاری بین الملل دربارة داوری تجاری بین المللی بحث میکنیم،البته نه داوری بین دولت ها یا دولتها و سازمانها بلکه موضوع مورد بحث ما داوری تجاری بین اشخاص درسطح بین المللی است.

هر اختلاف غیر جنایی قابل ارجاع به داوری است. اصحاب دعوا در داوری میتونن شرکت ها،سازمان ها،دولت ها باشند. در داوری تجاری بین الملی اکر قانون حاکم تعیین نشه طبق بند 2 ماده 27 قانون تجارت بین المللی داور خودش قانون صالح رو تشخیص میده.

اکر در زمان انعقاد معاهده یکی طرفین تابعیت خارجی داشته باشه قانون حاکم مشمول داوری تجاری بین المللی میشه.

 

درایران دررابطه با داوری ما دوقانون داریم.یک قانون،قانون آیین دادرسی مدنی است که یک بخا از م ررات آن به داوری اختصیییاص ایدا کرده اسیییت.این م ررات که درقانون آ.د.م آمده مخصیییوص داوری های داخلی است.م ال دوایرانی که قراردادی را درایران منر د کردند و برد دچار اختالس شدند و درنهایت تصمیم گرفتند اختالف شان را نزد شخ صی که خود شان به ونوان داور انتخای می کنند ببرند.

 

 

قانونگذارما،قانون دیگری تحت ونوان قانون داوری تجاری بین المللی تدوین کرده است

 

مکان تعیین و انتخاب هر شخصی تحت عنوان »داور« وجود دارد؛ برخالف حالتی که دعوی در دادگستری مطرح میشود؛ زیرا غالبِ قضات تخصص الزم در تمام دعاوی ارجاع شده را ندارند؛ مثالً بازپرسی که به عنوان دادرس دادگاه حقوقی منصوب و در دعاوی بورسی، ورشکستگی و... تخصص کافی را جهت رسیدگی ندارد.

 

در قرارداد امکان تعیین بازة زمانی داوری وجود دارد؛ در صورتی که داور، خارج از مهلت رأی را صادر نماید، اوالً از جهت اعتبار مخدوش است و ثانیاً موجب مسئولیت مدنی خواهد بود.

 

 

 

لذا اگر نوشتهای تحت عنوان رأی داوری نیز مطرح باشد اما چنین وصفی را دارا نباشد، ذیل آراء داوری نخواهد گنجید. رای داور الزام اوره

 

 

ادة 488 ق.آ.د.م:»هرگاه محکوم علیه تا بیست روز بعد از ابالغ، رای داوری را اجرا ننماید، دادگاه ارجاع کننده دعوا به داوری و یا دادگاهی که صالحیت رسیدگی به اصل دعوا را دارد مکلف است به درخواست طرف ذی نفع طبق رای داور برگ اجرایی صادر کند. اجرای رای برابر مقررات قانونی میباشد« | نکته؛ در واقع مقنن شأن برابری میان رأی داور و آراء صادره توسط محاکم قضایی از حیث صدور اجراییه قائل شده است. به عبارت دیگر قانونگذار همان احترام و همان جایگاهی که برای رأی قاضی محکمة دادگستری قائل شده، برای رأی داور نیز قائل شده و اعتبار خاصی را به آن داده است

 

 

اگر شرکتی در فرانسه ثبت شده اما سهام داران ایرانی اند بازهم اگر بایک شرکت ایرانی قرارداد ببندند قانون تجارت بین الملل حاکمه

سوال؛ آیا طرفین میتوانند اختیار حل و فصل اختالف را به یکی از خودشان واگذار کنند؟! پاسخ؛ داور نیز به مانند قاضی بایستی نسبت به طرفین دعوی، ثالث باشد. یعنی یکی از ارکان صحت داوری این است که داور، شخصی به غیر از متخاصمینِ دعوی است. داللت بخش اخیر مادة 454 ق.آ.د.م ]به داوری یک یا چند نفر ارجاع دهند[ نیز همین غیر بودن داور است. همانطور که قاضی نمیتواند اختالف خویش با غیر را خود، حل و فصل قضایی نماید، داور نیز چنین امکانی را دارا نخواهد بود

 

 

حالی که برای داور اساساً این مرجع وجود خارجی ندارد. زیرا از جمله مسئوالن حاکمیتی نبوده و تنها میتوان نسبت به داوران خسارات مادی و معنوی را در قالب مسئولیت مدنی مطالبه نمود. 

برای داور دادگاهی برای محاکمه نداریم

 

 

کته؛ مقنن در بند اول مادة 481 ق.آ.د.م نیز با لحاظ همین نکته، یکی از اسباب انحالل داوری را تراضی کتبی طرفین اعالم نموده است؛ به طریق اولی ایجاد و وجود داوری منوط به کتبی بودن توافق بر داوری است.

3-داور باید م ستند به ا صوو و مبانی ح وقی ر ی بدهد )همانند قا ضی(.مگرا شخا صی که آن فرد را به ونوان داور انتخای کرده اند بگویند شما اجازه دارید برا ساس ان صاس و کدخدامن شی ر ی بدهید.اما اگر این اجازه را نداده باشند،داور باید مانند یک قاضی مرّ قانون را اجرا نماید.

 

 

 

ر یی که داور صییادر می کند نهایی و الزام آور اسییت؛یرنی من و آقای الف که تصییمیم گرفتیم اختالفمان براساس داوری حل شود یرنی نمیخواستیم به دادگاه برویم.بنابراین وقتی داور ر ی داد نمیتوانیم دوباره سراغ دادگاه برویم و باید ر ی داور را بپذیریم.اما است نا هم وجود دارد و آن هم زمانیست که ر ی داور ایرادی داشته باشد.دراینصورت می توان به دادگاه مراجره و ابطاو ر ی داور را درخواست کرد.

 

 

داوری ها یا داوری های داخلی هستند یا بین المللی.اگر داوری داخلی باشد،طبق م ررات آیین دادرسی مدنی اجرا می شود.اگر داوری ها بین المللی با شند باید مطابق قانون داوری تجاری بین المللی ایران م صوی1376 اجرا شیییود.البته برخی از کشیییورها چه دررابطه با داوری داخلی و چه داوری بین المللی یک قانون دارند ولی درایران دو قانون مجزا اجرا می شود.

 

 

دربند ی ماده1 قانون داوری تجاری بین المللی آمده ا ست؛داوری بین المللی وبارت ست ازاینکه یکی از طرفین درزمان انر اد مواف تنامه داوری به موجب قوانین ایران تبره ی ایران نباشد. تو ضیح ماده: اگردونفر با یکدیگر توافق کردند که اختالفاتشان را به داوری ببرند ولی یکی از آنها ایرانی نبود،این داوری،داوری بین المللی محسوی می شود،آنگاه شما باید احکام قانون داوری تجاری بین المللی را اجرا کنید ولی اگر یک قرارداد داوری منر د شد که طرفین قرارداد داوری ایرانی بودندفاین داوری،داوری داخلی بوده که باید مطابق م ررات آیین دادرسی مدنی ومل شود.

 

 

 

ازآنجاییکه در داوری،داور یا داوران را خود شییخی انتخای می کند،می تواند داوری را انتخای نماید که در آن حوزه تخصی دارد؛م ال در رسیدگی دادگاه شما مجبور هستید نزد قاضی بروید که توسط قوة قضاییه انتخای شده و ولم و سواد اورا نیز شما ن سنجیده اید و ممکن ا ست از نظر شما، قا ضی فرد بی سوادی با شد.ازلحاظ تخ صی نیز ممکن ا ست تخ صی مورد نیاز شمارا ندا شته با شد،م ال دووای شما راجع به قرارداد مربور به خرید و فروش لوازم فنی الکترونیکی اسییت ولی قاضییی دادگاه هیم ولم و تخصییصییی دررابطه بااین موضییوع ندارد.بنابراین ممکن است به خوبی متوجه مشکل و مسئله ی شما نشود.حسن داوری اینست که شما خودتان می توانید م ام قضاوت کننده را انتخای کنید،بنابراین سوادش را نیز می توانید خودتان بسنجید.

 

تا صفحه 7 علوم قضایی جزوه

تا صفحه 7 جزوه انصاری

  • علی هادیان حقیقی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی