رهاورد

حقوق به زبان آدمی زاد

رهاورد

حقوق به زبان آدمی زاد

به زبان آدمی زاد درباره دروس حقوقی حرف میزنیم....

آخرین مطالب
پیوندها

حمل ونقل+ نرخ تعرفه

پنجشنبه, ۴ بهمن ۱۴۰۳، ۰۴:۱۰ ب.ظ

تفاوت تعرفه گمرکی و حقوق ورودی

تعرفه در واقع نوعی معیار عددی یا رقمی (کد هشت رقمی) برای تعیین و شناسایی جایگاه کالاها در امر ترخیص کالا می باشد. تعرفه گمرکی عبارت است از مالیات و عوارضی که دولت ها به دلایل حمایتی، مالی یا ترکیبی از آنها، از کالاها اخذ می کنند. اصطلاحا این دریافتی به حقوق گمرکی موسوم است. تعرفه گمرکی ممکن است بر اساس ارزش کالا دریافت شود، که در این شرایط به آن تعرفه ارزشی می گویند.

اگر بخواهیم فرمول کوتاهی برای حقوق ورودی در نظر بگیریم:

حقوق ورودی = 4 درصد حقوق گمرکی + سود بازرگانی + سایر عوارض

سود بازرگانی چیست؟

سود بازرگانی در واقع یک نوع دریافتی توسط گمرک می باشد که صرفا از واردات قطعی گرفته خواهد شد. میزان این سود، توسط دولت تعیین می گردد .

اداره گمرک مسئول اخذ سود بازرگانی از کالاهای وارداتی است و به صورت ریالی اخذ می گردد.

سود بازرگانی به همراه حقوق گمرکی تشکیل حقوق ورودی را می دهند. سود بازرگانی در دل حقوق ورودی قرار می گیرد و به صورت جداگانه محاسبه نمی شود. دولت می تواند سود بازرگانی هر یک از کالاها را با توجه به سیاست های خود هر وقت لازم بداند کم یا زیاد کند.

⇐ حتما درباره ترخیص کالا از گمرک شهید باهنر بندرعباس بخوانید.

حقوق ورودی به چه معنا است؟

حقوق ورودی به این معنا است که صاحب کالا باید درصدی از ارزش کالای وارداتی را به گمرک آن کشور بپردازد. تا بتواند اجازه ورود کالا به خاک آن کشور را به دست آورد. این حقوق از جمله درآمدهای کشور به حساب می آید، که نسبت به سیاست هر کشور میزان آن متفاوت خواهد بود. سیاست ها متفاوت و پیچیده است. یکی از آنها میزان تولید آن کالا، در کشور وارد کننده می باشد. به این صورت که معمولا برای حمایت از کالای تولید داخل، میزان حقوق ورودی آن کالاها را بالا میبرند. هدف این است که کالاهای ساخت داخل کشور مورد استفاده بیشتر قرار گیرد. یا در صورت عدم تولید کالا، میزان حقوق ورودی آن را کم میکنند، تا قیمت آن محصول کنترل گردد.

نکته: حقوق ورودی و هزینه های انجام خدمات بدون در نظر گرفتن نو یا مستعمل بودن کالا، طبق ماخذ مقرر، به ترتیب توسط گمرک یا سازمان های ارائه دهنده خدمات وصول می شود.

در بند (ح) ماده یک قانون امور گمرکی، شامل 2 بند اصلی است:

  • حقوق گمرکی (که برای همه کالا 4 درصد است و توسط مجلس تعیین شده است)

  • سود بازرگانی که برای هر کالا متفاوت است و توسط دولت تعیین می شود.

مالیات ها و عوارض دیگر (به تناسب نوع و حجم کالا) شامل موارد زیر می باشد:

  • ۹ درصد مالیات ارزش افزوده

  • ۱ در صد از حقوق ورودی به عنوان عوارض هلال احمر

  • ۴درصد از کالاهای فرهنگی

  • در مواقعی پسماند از واردات همه کالاها

⇐ حتما درباره ترخیص کالا از گمرک شهید رجایی بندرعباس بخوانید.

موارد تاثیرگذار در افزایش حقوق ورودی چیست؟

در این مورد فاکتورهای زیادی تاثیر گذار است که می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نوع کالا: نوع کالا یکی از اصلی ترین فاکتورهای تاثیر گذار محسوب می شود. زیرا تعرفه کالا (Hs code) بر اساس نوع کالا تعیین می شود.

  • تعداد کالا: اگر تعداد بالایی از کالا وارد شود، باید سود بیشتری به دولت پرداخت گردد. زیرا با افزایش تعداد ارزش کالا افزایش می یابد در نتیجه حقوق ورودی بیشتری به کالا تعلق میگیرد.

  • حجم کالا: بعضی کالاها فضای زیادی اشغال نخواهند کرد. در واقع برای حمل و نقل و انبار کردن آنها به فضای زیاد نیاز نیست. بنابراین هزینه کمتری به آن محموله تعلق میگیرد. و چون کرایه حمل در سیف کالا محاسبه میگردد، در نتیجه مبلغ سیف کالا کاهش یافته و مبلغ کمتری دریافت خواهد شد.

  • چگونگی ارسال کالا: برای حمل و نقل کالا شیوه های مختلفی وجود دارد. صاحب کالا اگر بخواهد در کوتاهترین زمان از کشور مبدا کالا را وارد گمرک کند، از روش هوایی استفاده می کند. از آنجایی که هزینه حمل هوایی نسبت به روش های دیگر، گرانتر است، بنابراین ارزش سیف کالا افزایش یافته و مبلغ بیشتری را شامل می گردد.

روش های محاسبه حقوق ورودی

در تعیین آن از 3 روش استفاده می گردد:

  • ارزشی ( AD VALOREM) که تابعی مستقیم از ارزش کالا می باشد.

  • ویژه و خاص ( specific duty ) : تابعی از کمیت و مقدار کالا می باشد.

  • مرکب یا ترکیبی ( Mixed duty) : ترکیبی از هر دو روش فوق می باشد و با توجه به ارزش کالا و یا مقدار کالا روش محاسبه انتخاب خواهد شد.

⇐ حتما درباره ترخیص کالا از گمرک غرب تهران بخوانید.

محاسبه روش ارزشی

برای محاسبه حقوق و عوارض گمرکی ارزش (CIF) واحد کالا ضروری است، بنابراین اول باید سیف کالا محاسبه شود.

ارزش (CIF)= ارزش کالا + هزینه بیمه + هزینه حمل

برای بدست آوردن ارزش کالا، می بایست ارزش واحد کالا از روی فاکتور خرید، در نرخ رسمی ارز موجود در اظهارنامه ضرب شود. هزینه بیمه نیز در اظهارنامه مشخص می باشد. علاوه بر این باید ارزش ریالی هزینه حمل تعیین شود. تا از مجموع این سه مبلغ ارزش سیف کالا بدست آید.

حال برای محاسبه حقوق گمرکی کافی است ارزش به دست آمده ( CIF) را در نرخ ماخذ حقوق ورودی ضرب نماییم.

قبلا اشاره شد که گمرک علاوه بر حقوق گمرکی ،مالیات ها و عوارض دیگر نیز که به موجب قانون مسئول وصول آن است دریافت می نماید. بنابر این مالیات و عوارض و هلال احمر و … را محاسبه می نماییم. و در نهایت برای محاسبه، تمامی این موارد با هم جمع می شوند.

حقوق ورودی= حقوق گمرکی ( نرخ ماخذ حقوق ورودی CIF x ) + مالیات و عوارض ارزش افزوده + هلال احمر + …

 

نکات اصلی محاسبه حقوق ورودی

  • هزینه های گمرکی را با حقوق ورودی کالا و سود بازرگانی اشتباه نگیرید.

  • حقوق ورودی مربوط به واردات قطعی است که گمرک آن را جداگانه می گیرد.

  • به عمده صادرات، تعرفه گمرکی تعلق نمی گیرد. کالاهای صادراتی از پرداخت 75 درصد هزینه های باربری و تخلیه و بارگیری و انبارداری معاف هستند.

  • در صورتی که قصد دارید، کالا هایی تجاری را به داخل کشور وارد نمایید، بهترین راه، آشنایی با حقوق ورودی و روش محاسبه آن می‌ باشد. محاسبه حقوق ورودی شامل نکات نسبتا مهمی است که با توجه به تجربه افراد بدست می ‌آید. اگر با نحوه محاسبه و تعیین مبالغ این حقوق، آشنا نمی‌ باشید، می‌ توانید وظایف مرتبط با محاسبه و تعیین هزینه های دقیق آن را به تیم مجرب تکنوتابان واگذار کنید.

  • از جمله دیگر نکات مهم حقوق ورودی، ماده 5 قانون گمرکی می‌ باشد که در خصوص کالاهای وارداتی صادر شده است. بر اساس این قانون، مستعمل بودن محموله‌ های وارداتی، باید از طریق مراجع گمرکی و افراد مسئول در این حوزه به وصول رسند.

  • خریداران محصول وظیفه دارند تا حقوق ورودی، خسارات و سایر مبالغ خدماتی ترخیص کالا را به طور تمام و کمال پرداخت نمایند.

  • بر اساس ماده 8 قانون، گمرک موظف است تا در مقابل هرگونه وجه پرداختی، برای حقوق ورودی، مدارک و مستنداتی مربوط به رسید آن را به پرداخت کننده نشان دهد.

  • به طور کلی، حقوق گمرکی جدا از هزینه های گمرکی محاسبه می ‌شود ‌و هزینه هایی چون ترخیص و تخلیه کالا، بیمه نامه محلی، باسکول، انبارداری و…. از حقوق ورودی مستثنی می ‌باشند. محاسبه نمودن این حقوق معمولا با در نظر گرفتن زمان توقف محموله در انبار و مقدار وزن آن ها مورد بررسی قرار می ‌گیرد.

  • مطابق ماده 2 قانون گمرکی، مجموعه محصولاتی که از گمرک کشور ترخیص شوند، حقوق ورودی آن ها افزایش نمی یابد و مشمول این موارد نخواهند بود.

⇐ حتما درباره ترخیص کالا از گمرک فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) بخوانید.

معافیت‌ های حقوق ورودی

حقوق ورودی از جمله مبالغی است که شامل معافیت ‌های خاصی می‌ شود. در ادامه با این بخش به معرفی انواع معافیت ‌های حقوق ورودی خواهیم پرداخت:

معافیت ملوانی

این معافیت برای افرادی چون ملوانان و دیگر نیرو‌ های خدماتی تصویب شده است که جزو کارکنان اصلی کشتی محسوب می ‌شوند. این اشخاص، می توانند وزنی معادل 500 تن کالا را به گمرک کشور وارد نمایند. این محموله‌ ها بر اساس قوانین گمرکی، از پرداخت حقوق ورودی معاف می گردند.

معافیت مناطق آزاد

مطابق قانون گمرکی، هر گونه کالاهایی که به مناطق آزاد صادر می ‌گردد، با در نظر گرفتن سهمیه منطقه، از پرداخت نمودن حقوق ورودی معاف می‌ شود. حقوق ورودی مجموعه ای از مبالغ ترخیص کالا است که گمرک کشوری آن را دریافت می نماید.

معافیت کالای همراه مسافر

با توجه به آیین نامه اجرایی، معافیت کالایی که همراه با مسافران به کشور وارد می ‌شود، شامل شرایطی خاص می ‌باشد. این شرایط عبارتند از :
میانگین کالای مجاز جهت معافیت از حقوق ورودی، معادل 80 دلار است. به طوری که هر مسافر تا سقف این مقدار مبالغ، می‌ تواند محصول خود را بدون در نظر گرفتن سود گمرکی، به داخل کشور وارد نماید.

محصولاتی که مسافر مجاز است به داخل کشور وارد کند، باید غیر تجاری محسوب شوند. شناسایی و تشخیص این موارد بر عهده کارشناسان و بازرسی ‌های گمرکی صورت می‌ گردد.

⇐ حتما درباره ترخیص کالا از گمرک بخوانید.

اجزای تشکیل دهنده حقوق ورودی

  • حقوق مربوط به امور گمرکی: 4 درصد، این حقوق معمولا تنها برای محصولات اصلی مانند تجهیزات ماشینی، محصولات دامی، ابزار های پزشکی و دارو ها محاسبه و پرداخت می ‌گردد.

  • بخش مالیات بر ارزش افزوده: شامل 9 درصد می ‌شود.

  • سود بازرگانی گمرک: این سود از طریق هیئت وزیران مشخص خواهد شد و محاسبه آن بر اساس کالا ها متغییر می ‌باشد. ارزش محصولات تجاری، معمولا توسطCIF کالا محاسبه می‌ گردد.

  • هلال احمر: شامل 1 درصد از حقوق ورودی است.

  • مالیات علی الحساب: 4 درصد

سخن پایانی

در انتهای مطلب، کلیه نکات مرتبط با امور گمرکی و حقوق ورودی را بیان نمودیم و اطلاعات مفیدی را به شما ارائه دادیم. آوند حیات با بیش از چندین سال سوابق درخشان، به عنوان یکی از معتبرترین مراجع امور گمرکی می‌تواند فرایند مرتبط با واردات و صادرات کالا ها را تسهیل بخشد و به عملکرد بهینه امور گمرکی کمک نماید. جهت دریافت مشاوره و کسب راهنمایی‌ های لازم، با وبسایت رسمی آوند حیات در ارتباط باشید.

سوالات متداول

 

 

 

حقوق ورودی چگونه محاسبه می شود؟

موارد فراوانی مانند نوع کالا، تعداد کالا، حجم کالا، چگونگی ارسال و ارزش گمرکی آن بر میزان حقوق ورودی کالاها در گمرک تاثیر می‌گذارند که در ادامه این مقاله به توضیح برخی از مهم‌ترین عوامل خواهیم پرداخت.

  • نوع کالا : نوع کالا از مهم‌ترین عوامل محاسبه حقوق ورودی کالا در گمرک است زیرا که تعرفه‌های گمرکی را براساس نوع کالا تعیین خواهند کرد.

  • تعداد کالا : افزایش یا کاهش تعداد کالاهای وارداتی بر تعرفه کالا تاثیرگذار است. واردکنندگانی که کالاها را با تعداد بالا وارد قلمرو گمرکی کشور می‌کنند مسلما باید سود بیشتری به دولت پرداخت کنند. بنابراین با بالا رفتن تعداد کالا ارزش آن بالا رفته و در نتیجه گمرک حقوق ورودی بیشتری از صاحب کالا درخواست خواهد کرد.

  • حجم کالا : گاهی کالاهای وارداتی حجم بالایی را اشغال نمی‌کنند و گمرک برای حمل و نقل و انبار کردن آنها به فضای زیادی نیاز نخواهد داشت. به طور معمول گمرک برای این گونه بارها حقوق ورودی کمتری در نظر می‌گیرد.

  • چگونگی حمل کالا : شیوه‌های ارسال و حمل کالاهای مختلف متفاوت است. اگر صاحب کالا درخواست ارسال کالا را با روش‌های گران‌تر داشته باشد، ارزش سیف کالا افزایش پیدا می‌کند و حقوق ووردی نیز بیشتر خواهد شد.

روش‌های محاسبه حقوق ورودی

در تعیین حقوق ورودی در گمرک از سه روش استفاده می‌شود که شامل روش ارزشی، روش ویژه و روش مرکب است. در روش ارزشی برای محاسبه حقوق ورودی ارزش کالا را به طور مستقیم در نظر می‌گیرند در حالی که در روش ویژه محاسبه حقوق ورودی از کمیت و مقدار کالا تاثیر می‌پذیرد. همانطور که از نام روش مرکب پیداست در این روش ترکیبی از تاثیر ارزش و مقدار کالا را در محاسبه حقوق ورودی خواهیم دید.

برای محاسبه حقوق گمرکی با استفاده از هر کدام از روش‌های رایج باید با مفهوم سیف (CIF) آشنا باشید.سیف کوتاه شده عبارت Cost Insurance Freight است که در واقع یکی از راه‌های پرداخت این هزینه‌هاست. به این ترتیب سیف معادل هزینه بیمه، حمل و نقل و ارزش فاکتور است. ارزش سیف کالا معادل مجموع میزان هزینه بارنامه، حمل بار تا مقصد، هزینه‌های گمرکی، هزینه‌های بنادر، بیمه و دیگر هزینه‌هاست.

در ماده 14 قانون امور گمرکی این گونه به سیف اشاره شده است:« ارزش گمرکی کالای ورودی در همه موارد عبارت است از ارزش بهای خرید کالا در مبدأ به اضافه هزینه بیمه و حمل و نقل (سیف) به اضافه سایر هزینه‌هایی که به آن کالا تا ورود به اولین دفتر گمرکی تعلق می‌ گیرد که از روی سیاهه خرید یا سایر اسناد تسلیمی صاحب کالا تعیین می‌شود و براساس برابری نرخ ارز اعلام شده توسط بانک مرکزی در روز اظهار است.»

حقوق ورودی کالا برابر با مجموع ارزش کالا، سیف و هزینه حمل آن است. برای محاسبه آن به ارزش اعلام شده در فاکتور و نرخ ارز روز اظهار و هزینه بیمه نیاز خواهید داشت. گمرک علاوه بر عوارض گمرکی مالیات و عوارض هلال احمر را نیز در این محاسبه اعمال و مبلغ نهایی را به صاحب کالا اعلام می‌کند. برای محاسبه حقوق ورودی تنها با داشتن ارزش فاکتور می‌توانید به محاسبه‌گر اظهارنامه در تجیار مراجعه و با توجه به نرخ ارز روز و کلیه عوارض و خوش حسابی‌ها مبلغ نهایی اظهارنامه مورد نظرتان را دریافت کنید.

پرداخت حقوق ورودی

در گذشته پرداخت حقوق ورودی و عوارض گمرکی از طریق گمرکات به صورت حضوری طی یک فرآیند طولانی و زمانبر انجام می‌گرفت اما امروزه افراد برای واریز این مبلغ نیازی به مراجعه به گمرک یا بانک نخواهند داشت. برای انجام این مرحله صاحب کالا، ترخیصکار یا حق‌العمل‌کار گمرکی با داشتن شناسه پرداختی که پس از ثبت اظهارنامه دریافت کرده‌ به سامانه پیمنت گمرک مراجعه و حقوق ورودی را واریز خواهد کرد.

 

 

 

حقوق ورودی کالا بدین معنی است که واردکننده کالا ها باید درصدی از ارزش کل کالا ها را به اداره گمرک آن کشور تحت عنوان حقوق ورودی پرداخت نماید تا اجازه ورود کالا ها به خاک آن کشور صادر شود که این حقوق به خزانه هر کشور واریز گردیده و از جمله درآمدهای کشور به حساب می آید که میزان آن در هر کشور و برای هر کالا متفاوت می باشد و روش تعیین این میزان بر اساس سیاست های هر کشور پیچیده بوده و آیتم های بسیاری مورد بررسی قرار می گیرد تا این میزان برای هر کالا تعیین گردد.

یکی از آیتم ها میزان تولید کالا ی مورد نظر در کشور واردکننده می باشد که معمولا برای حمایت از کالا ی ساخت داخل میزان حقوق ورودی آن کالا ها را بالا برده تا کالا های تولید داخل کشور مورد مصرف بیشتر واقع گردد و یا در صورت عدم تولید کالا ها میزان حقوق ورودی آن را کم کرده تا قیمت آن محصول در کشور کنترل شود.

 

کد بین المللی کالا ( HS کد ) نشان دهنده اطلاعات متعددی از جمله حقوق ورودی کالا می باشد که در کتاب مقررات صادرات و واردات ، تهیه شده توسط دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت ایران، هر ساله تغییر کرده که در این سامانه با چند کلیک به طور رایگان گزارش وضعیت کالا از جمله حقوق ورودی به شما ارائه می گردد.

 

حقوق ورودی در بند ح ماده ۱ قانون امور گمرکی تعریف شده که شامل دو قسمت است :

  • حقوق گمرکی (که برای همه کالا ها ۴% است و توسط مجلس وضع می گردد)

  • سود بازرگانی که توسط دولت تعیین می گردد.

 

سود بازرگانی چیست؟

سود بازرگانی در واردات قطعی از جانب دولت تعیین شده و باید به گمرک پرداخت شود. این سود به صورت ریال گرفته می‌شود و به نوعی مالیات غیرمستقیم براساس قوانین تجارت بین المللی تعیین و اخذ می‌شود. این سود می‌تواند براساس سیاست های دولت کاهش و افزایش یابد. سود بازرگانی مبلغی ست که در دل حقوق ورودی بوده و در گمرک توسط مسئولان اداره گمرک از صاحبان کالا دریافت می‌گردد.

 

مفهوم تعرفه گمرکی

تعرفه عبارت است از مالیات و عوارضی که دولت‌ها به دلایل حمایتی، مالی یا ترکیبی از آن ها، از کالا ها اخذ می‌کنند. اصطلاحا این دریافتی به حقوق گمرکی Customs Duties موسوم است. تعرفه گمرکی ممکن است بر اساس ارزش کالا دریافت شود که در این صورت، آن را تعرفه ارزشی می‌نامند و به روش‌های مختلف محاسبه و دریافت می‌شود.

می توانیم فرمول کوتاه زیر را برای حقوق ورودی در نظر بگیریم :

 

حقوق ورودی = 4 درصد حقوق گمرکی + سود بازرگانی + سایر عوارض ( به جز مالیات )

 

حقوق ورودی و هزینه‌های انجام خدمات بدون توجه به نو یا مستعمل بودن کالا طبق مأخذ مقرر، به ترتیب به‌ وسیله گمرک یا اشخاص ارائه‌دهنده خدمت به پول رایج ملی وصول می ‌شود.

مالیات‌ها و عوارض دیگر از جمله 9 درصد از مالیات ارزش افزوده ، 4 درصد از کالاهای فرهنگی ، یک درصد از مجموع حقوق گمرکی و سود بازرگانی ( حقوق ورودی ) به عنوان عوارض هلال احمر نیز از واردات انواع کالاها و به تناسب نوع و حجم کالا دریافت می‌شود.

 

روش های محاسبه حقوق ورودی

در تعیین و اخذ حقوق ورودی از سه روش استفاده می گردد :

  • روش ارزشی ( AD VALOREM ) : حقوق ورودی کالا تابعی مستقیم از ارزش کالا است .به این شکل که نرخ تعرفه در ارزش گمرکی کالا ضرب می شود و حقوق گمرکی قابل وصول در می آید

  • روش ویژه،خاص،معین( Specific duty ) : حقوق ورودی تابعی از کمیت و مقدار کالا است.

  • روش مرکب یا ترکیبی ( MIXED DUTY ) : از هر دو روش فوق استفاده می گرددو هر کدام که بیشتر بود برای دریافت حقوق ورودی از آن استفاده می شود.

 

عنوان

فرمول

توضیح

محاسبه حقوق ورودی گمرک

( ارزشCIF * نرخ ارز * نرخ تعرفه )

تجار بین المللی برای انجام عملیات گمرکی باید مبالغی را بپردازند که به آن هزینه های گمرکی می گویند.

محاسبه سود بازرگانی

( ارزشCIF * نرخ ارز * نرخ تعرفه )

هزینه های گمرکی هنگام ترخیص کالا از شما اخذ می گردد. این هزینه ها را بابت انبارداری، باربری، صفافی ( بارچینی )، تخلیه، تعرفه بندی ، آزمایش، بارگیری، کارشناسی و بدرقه کالا می پردازید.

محاسبه هزینه انبارداری

( مدت * نرخ انبارداری * وزن ناخالص )

هزینه انبارداری متناسب با زمان توقف کالا در گمرک و نوع انبار مشخص می شود. هزینه انبارداری از روز ورود کالا به گمرک تا روز ترخیص آن محاسبه می گردد.

محاسبه ارزش CIF کالا

( مبلغ ارزی کالا * نرخ ارز اعلامی توسط گمرک + هزینه بیمه ( اگر کالا FOB خریداری شود ) )

 

 

نکته :

  • هزینه های گمرکی را با حقوق ورودی کالا و سود بازرگانی اشتباه نگیرید.

  • حقوق ورودی مربوط به واردات قطعی است که گمرک آن را جداگانه می گیرد.

  • ضمنا هزینه های گمرکی ، حقوق گمرکی ، سود بازرگانی ، مالیات بر ارزش افزوده، عوارض هلال احمر، هزینه تخلیه و بارگیری کالا را نیز در بر می گیرد.

  • هزینه هایی همچون انبارداری متناسب با زمان توقف کالا از گمرک و هزینه های تخلیه و بارگیری و سایر هزینه های مربوطه نیز به جمع هزینه های گمرکی افزوده می گردد.

  • با تمام این ها، به صادرات تعرفه گمرکی تعلق نمی گیرد و کالاهای صادراتی از پرداخت ۷۵% هزینه باربری و تخلیه و بارگیری و انبارداری معاف هستند.

 

چه مواردی در افزایش حقوق ورودی تاثیرگذار است؟

نوع کالا: تعرفه کالا با نوع کالا ارتباط مستقیم دارد زیرا نوع کالاهای وارداتی و صادراتی بر طبق Hs کدها تعیین می‌گردند.

تعداد کالا: تعداد و سود کالا نیز ارتباط مستقیم با هم دارند به نحوی که با بالا رفتن تعداد کالا ارزش آن بالا رفته و شما باید حقوق ورودی بیشتری را به دولت پرداخت نمایید.

حجم کالا: برخی از کالاها حجم کمتری داشته و در حمل و انبار کردن فضای کمتری نیاز دارند و به دلیل اینکه کرایه حمل در سیف کالا حساب می‌شود در نهایت مبلغ سیف کمتر شده و مبلغ کمتری باید پرداخت کنید. همین موضوع در زیاد بودن حجم کالا نیز موثر می‌باشد و با بالا بودن حجم کالا و افزایش هزینه کرایه حمل در سیف شما مبلغ بیشتری را در نهایت پرداخت می‌کنید.

چگونگی ارسال کالا: ارسال کالا و حمل و نقل آنها به روش‌های مختلف از جمله هوایی، زمینی و دریایی انجام می‌پذیرد. گاهی افراد برای اینکه برای حمل و نقل کالاهایشان زمان کمتری را صرف کنند ترجیح می‌دهند کالای خود را با روش حمل هوایی جابجا کنند. این روش از دو روش نامبرده دیگر گرانتر بوده و به دلیل افزایش هزینه کرایه حمل در این روش، ارزش سیف کالای شما بالاتر رفته در نتیجه شما باید هزینه بیشتری را پرداخت نمایید.

 

چه مواردی در کاهش حقوق ورودی و اینکه کالای شما شامل تخفیف شود، تاثیرگذار است؟

به برخی از کشورها ترجیحات تعرفه‌ای تعلق می‌گیرد مثل ازبکستان، پاکستان و ترکیه. در این کشورها تجار هنگام ترخیص کالا تعرفه گمرکی کمتری پرداخت کرده و شامل دریافت تخفیف در حقوق ورودیشان می‌شوند. این امر باعث می‌شود که کالاها با هزینه کمتری از گمرک خارج گردند.

در برخی موارد که کالا آسیب دیده باشد، تجار می‌توانند با اعلام آن و اینکه ثابت شود در زمان قبل از خرج از گمرک کالایشان دچار آسیب دیدگی شده است، می توانند در حقوق ورودی کالاهای خود و دیگر مراحل ترخیص کالایشان شامل تخفیف شوند.

برخی از کالاها هم مانند ماشین های خط تولید، شمش طلا و نقره وارداتی و … نیز حقوق ورودی ندارند و از پرداخت آن معاف می‌باشند.

 

سوالات متداول در خصوص حقوق ورودی گمرک

عوامل تاثیرگذار در محاسبه حقوق ورودی چیست؟

  • نوع کالا تجاری

  • تعداد کالا تجاری

  • وزن کل کالاهای تجاری وارداتی

  • حجم کل کالاهای تجاری

  • با چه روشی کالا تجاری حمل و جابجا می‌شود

حقوق گمرکی یا حقوق ورودی با چند روش محاسبه می‌شود؟

  • براساس ارزش مستقیم کالا

  • براساس مقدار و تعداد کالا

  • با ترکیب هر دو روش بالا (روش مرکب)

کالا برگشتی مشمول حقوق ورودی می‌شود؟ (در صادرات برگشتی)

اگر در زمان صادرات کالا از جایزه صادراتی یا استرداد حقوق ورودی بهره مند نشده باشید و کالای شما عینا به شکل زمان صادرات دچار صادرات برگشتی شده باشد، معاف از حقوق ورودی می‌شود.

واردکننده بعد از فروش کالا وارداتی خود که قبل تر حقوق ورودی آن را پرداخت کرده است، باید مالیات پرداخت کند؟

بله. طبق ماده ۱۳۱ قانون مالیات‌های مستقیم، باید مالیات بر درآمد حاصل از فروش از واردکننده (صاحب کالا) اخذ گردد.

=-----------------------------------

انواع بارنامه

در این قسمت انواع بارنامه‌ها را برای شما عنوان می‌کنیم و در ادامه هر کدام از آنها را توضیح خواهیم داد.

انواع بارنامه بر اساس مسیر

  • بارنامه هوایی: برای حمل کالا با هواپیما

  • بارنامه دریایی: برای حمل کالا با کشتی

  • بارنامه زمینی: خود به 2 دسته تقسیم می‌شود:

    • بارنامه راه‌آهن: برای حمل کالا با قطار

    • بارنامه جاده‌ای: برای حمل کالا با کامیون

انواع دیگر بارنامه‌ها

  • بارنامه مستقیم

  • بارنامه فیاتا

  • بارنامه چارتر

  • بارنامه حمل سراسری

  • بارنامه مرکب فیاتا

  • بارنامه رسید پستی

  • بارنامه شخص ثالث

  • بارنامه بیات

  • بارنامه آن‌بورد

  • بارنامه آن‌دک
    در ادامه به توضیح بارنامه‌های مهم می‌پردازیم.

  • بارنامه هوایی


    بارنامه هوایی سندی است که برای حمل کالا با هواپیما صادر می‌شود. این سند شامل اطلاعات کامل کالا، مانند نوع، وزن، تعداد و ارزش آن، همچنین اطلاعات مربوط به پرواز، مانند شماره پرواز، تاریخ و مبدا و مقصد است.

     

    مشخصات بارنامه هوایی

  • غیرقابل معامله: قابل معامله نیست و فقط به عنوان رسید حمل کالا عمل می‌کند.

  • تعداد نسخه‌ها: بارنامه هوایی در 3 نسخه صادر می‌شود، یک نسخه برای شرکت حمل‌کننده، یک نسخه برای گیرنده و یک نسخه برای فرستنده.

  • مهر و اطلاعات: بارنامه هوایی باید به مهر شرکت هواپیمایی و اطلاعات مربوط به تاریخ و شماره پرواز ممهور شود.

  • کاربرد بارنامه هوایی

    بارنامه هوایی برای حمل سریع و امن کالا به نقاط مختلف جهان استفاده می‌شود. این نوع بارنامه برای کالاهای فاسد شدنی، ارزشمند یا کالاهایی که نیاز به حمل سریع دارند، مناسب است.

    بارنامه دریایی

    بارنامه دریایی سندی است که برای حمل کالا با کشتی صادر می‌شود. این سند توسط شرکت کشتیرانی یا نماینده قانونی آن ها تنظیم و صادر می‌شود.

     

    مشخصات بارنامه دریایی

  • قابل معامله: بارنامه دریایی بر خلاف بارنامه هوایی، قابل معامله است و به عنوان سند مالکیت کالا شناخته می‌شود.

  • تعداد نسخه‌ها: بارنامه دریایی در 4 نسخه صادر می‌شود: یک نسخه برای فرستنده کالا، یک نسخه برای گیرنده کالا، یک نسخه برای کاپیتان کشتی و یک نسخه برای مالک کشتی یا نماینده او.

  • امضا: بارنامه دریایی باید توسط کاپیتان کشتی امضا شود.

  • انواع بارنامه دریایی

    بارنامه مستقیم: برای حمل محموله از مبدا به مقصد فقط با یک کشتی
    بارنامه خطی: برای حمل محموله در خطوط دریایی منظم

    کاربرد بارنامه دریایی

    بارنامه دریایی برای حمل کالاهای مختلف به نقاط مختلف جهان استفاده می‌شود. این نوع بارنامه برای کالاهایی که نیاز به حمل با حجم بالا و هزینه کم دارند، مناسب است.

    بارنامه راه‌آهن (راهنامه)

    بارنامه راه‌آهن یا راهنامه، سندی است که برای حمل کالا با قطار صادر می‌شود. این سند در محل ایستگاه راه‌آهن مبدا تهیه و صادر می‌شود.

     

    مشخصات بارنامه راه‌آهن

  • غیرقابل معامله: بارنامه راه‌آهن مانند بارنامه هوایی، غیرقابل معامله است و فقط به عنوان رسید حمل کالا عمل می‌کند.

  • اطلاعات: بارنامه راه‌آهن شامل اطلاعات مرسوم در بارنامه‌ها، مانند نوع کالا، وزن، تعداد، ارزش، مبدا و مقصد، و همچنین شماره واگن و اطلاعات لازم در گمرک است.

  • کاربرد بارنامه راه‌آهن

    بارنامه راه‌آهن برای حمل کالاهای مختلف به نقاط مختلف کشور استفاده می‌شود. این نوع بارنامه برای کالاهایی که نیاز به حمل با حجم بالا و هزینه کم دارند، مناسب است.


    بارنامه حمل با کامیون

    بارنامه حمل با کامیون سندی است که برای حمل کالا با کامیون صادر می‌شود. این سند شامل اطلاعات زیر است:

  • مشخصات طرفین: نام و نشانی حمل‌کننده، گیرنده و فرستنده

  • مشخصات بار: نوع بار، وزن محموله

  • هزینه‌ها: هزینه‌های مربوط به حمل و نقل

  •  

    کاربرد بارنامه حمل با کامیون

    بارنامه حمل با کامیون برای حمل کالا در مسیرهای زمینی به کار می‌رود. این نوع بارنامه برای حمل کالاهای مختلف، از جمله مواد غذایی، مصالح ساختمانی و لوازم منزل، مناسب است.

    مزایای استفاده از بارنامه حمل با کامیون

  • سندیت: بارنامه حمل با کامیون به عنوان یک سند معتبر، حمل و نقل کالا را به طور رسمی ثبت می‌کند.

  • اطمینان: این سند به طرفین معامله (حمل‌کننده، گیرنده و فرستنده) اطمینان می‌دهد که کالا به درستی حمل و نقل خواهد شد.

  • مسئولیت: در صورت بروز مشکل در حین حمل و نقل، بارنامه حمل با کامیون مشخص می‌کند که چه کسی مسئول جبران خسارت است.

  • قوانین بارنامه  

    در صدور این اسناد بر اساس ضوابط و مقررات علاوه بر صادرکنندگان آن، فرستندگان، گیرندگان و رانندگان نیز بایستی از مقررات تبعیت کنند. برخی از این مقررات به شرح زیر است:


    برای شرکت های حمل و نقل و باربری

  • تکمیل دقیق بارنامه، به ویژه درج کرایه حمل طبق قرارداد

  • صدور بارنامه از مبدا قانونی شرکت

  • اخذ پروانه عبور برای بارهای ترافیکی

  • صدور بارنامه تحت پوشش بیمه


  • برای فرستندگان

  • اعلام مشخصات دقیق بار و محل بارگیری

  • اعلام مشخصات دقیق گیرنده و محل تخلیه

  • اعلام مشخصات کالا (تعداد، وزن، ابعاد، نوع بسته بندی و ...)

  • بارگیری به موقع ناوگان


  • برای گیرندگان

  • تخلیه به موقع ناوگان

  • پرداخت کرایه درج شده در بارنامه به راننده


  • برای رانندگان

  • نگهداری از بارنامه برای دریافت کرایه

  • حضور به موقع در زمان بارگیری

  • حمل سریع کالا به مقصد

  • حفظ و نگهداری از محموله

  • حضور به موقع در زمان تخلیه

  • مقررات و کنوانسیون های حمل و نقل جاده ای:

  • کارنه تیر


    در حمل و نقل بین المللی کالا، کامیون ها ممکن است از چند کشور عبور کنند. برای تسهیل عبور کامیونها از گمرک های بین راه، دفترچه کارنه تیر به کار می رود.


    مثال

    شرکت حمل و نقل "باربری ایران" قصد دارد کالایی را از تهران به فرانکفورت حمل کند. برای این کار، این شرکت باید:

  • بارنامه را با اطلاعات دقیق کالا، فرستنده، گیرنده و راننده تکمیل کند.

  • پروانه عبور برای بارهای ترافیکی اخذ کند.

  • بارنامه را تحت پوشش بیمه مسئولیت حمل صادر کند.

  • فرستنده باید مشخصات دقیق بار و محل بارگیری و تخلیه را به شرکت حمل و نقل اعلام کند.

  • راننده باید به موقع در محل بارگیری حاضر شده و پس از بارگیری، کالا را به سرعت به فرانکفورت حمل کند.

  • در گمرک های بین راه، با ارائه دفترچه کارنه تیر، اجازه عبور ترانزیت کامیون صادر می شود.

  • گیرنده باید به موقع در محل تخلیه حاضر شده و کرایه درج شده در بارنامه را به راننده پرداخت کند.


  • اجزاء تشکیل دهنده بارنامه

    بارنامه سندی است که اطلاعات مهمی درباره حمل و نقل کالا را به شما می‌دهد. این اطلاعات شامل موارد زیر است:

    مشخصات بار

  • شماره سریال: شماره‌ای منحصر به فرد که توسط سازمان حمل و نقل به هر بارنامه تعلق می‌گیرد.

  • تاریخ و زمان صدور: تاریخ و زمانی که بارنامه صادر شده است.

  • فرستنده: نام، کد ملی، کد پستی و آدرس محل بارگیری فرستنده.

  • گیرنده: نام، کد ملی، کد پستی و آدرس محل تخلیه گیرنده.

  • راننده: نام، کد ملی، شماره هوشمند، تاریخ اعتبار کارت سلامت و تاریخ اعتبار کارت هوشمند راننده.

  • ناوگان: نوع، برند، مدل، شماره پلاک، نوع بارگیر، تاریخ اعتبار بیمه و معاینه فنی ناوگان.

  • محموله: نام، وزن، نوع بسته بندی و نوع کالای لجستیک.

  • ارزش محموله: ارزش کالا برای بیمه کردن.

  • موارد مالی

  • هزینه حمل: شامل هزینه باربری، عوارض جاده ای، بیمه حمل کالا و بیمه تکمیلی راننده.

  • کرایه پایه: حداقل کرایه تعیین شده توسط سازمان حمل و نقل جاده ای. 

 

 

زمانی که افراد قصد دارند با استفاده از کشتی کار جابه‌جایی بار خود را انجام دهند، برای آن‌ها بارنامه دریایی صادر می‌شود. در این بارنامه علاوه بر مواردی که باید در بارنامه وجود داشته باشند، مشخصات دیگری مانند اطلاعات کشتی مانند نام آن، بندری که قرار است بار در آن‌جا از کشتی تخلیه شود و برخی موارد دیگر باید در آن ثبت شوند. باید بدانید که مسئولین بندر اجازه ندارند باری را که در بارنامه آن بندر دیگری به عنوان مقصد درج شده، تحویل بگیرند. بارنامه‌های دریایی خود انواع متفاوتی دارند. انواع بارنامه دریایی به شرح زیر هستند.

بارنامه (On Deck)

بارنامه (On Deck) برای بارهایی صادر می‌شود که روی عرشه کشتی قرار می‌گیرند. این بارها با توجه به جایی که دارند ممکن است به دلایل متفاوت تا زمان رسیدن به مقصد آسیب ببینند.

بارنامه (On Board)

بارنامه‌های (On Board) یکی دیگر از انواع بارنامه دریایی است که برای کالاهایی که در انبار کشتی قرار داده می‌شوند، صادر خواهد شد. این بارها نسبت به بارهایی که روی عرشه کشتی قرار دارند، صدمه بسیار کمتری می‌بینند و معمولاً تنها در زمانی که کشتی صدمه جدی ببیند یا در طوفان‌های سهمگین قرار گیرد به آن‌ها آسیب وارد می‌شود.

۴- بارنامه کامیون

جابه‌جایی بار به شیوه زمینی و با استفاده از ماشین‌هایی مانند کامیون را باید یکی از پراستفاده‌ترین انواع بارنامه دانست. بارنامه حمل با کامیون با توجه به برخی شرایط در ۶ تا ۱۴ نسخه صادر می‌شود. ۳ نسخه اصلی بارنامه توسط ارسال‌کننده، گیرنده و مجموعه باربری امضا می‌شود. بقیه نسخه‌ها برای گمرک‌های ورودی و خروجی و مواردی که در بین راه وجود دارد مانند سازمان راهداری حمل‌ونقل جاده‌ای صادر می‌شود.

۵- بارنامه سراسری

یکی دیگر از انواع بارنامه، بارنامه سراسری است. در برخی مواقع برای رساندن کالا به مقصد به دلایل متفاوت مانند عدم وجود فرودگاه در آن شهر و بسیاری موارد دیگر، نیاز است که از چند روش متفاوت حمل‌ونقل برای رساندن کالا استفاده شود. به همین دلیل نیاز است که یک بارنامه برای این مواقع وجود داشته باشد. این نیاز باعث شد تا بارنامه سراسری به وجود آید.

این بارنامه را باید سندی قابل انتقال دانست که در هر کدام از مقاصد چندگانه که در آن وسیله مورد استفاده برای حمل‌ونقل تعویض می‌شود، از حامل قبلی به حامل جدید منتقل می‌شود. شرکت باربری وظیفه نظارت بر این جابه‌جایی‌ها را دارد و باید مطمئن شود که کالا در سلامت کامل به مقصد نهایی و دست تحویل‌گیرنده خواهد رسید.

۶- بارنامه حمل مرکب فیاتا

تقریباً تمام دولت‌های جهان نسبت به جابه‌جایی بارها حساس هستند. همین امر سبب شده که بارنامه مرکب فیاتا به وجود آید. بارنامه مرکب فیاتا بسیار شبیه بارنامه سراسری است، اما با آن یک تفاوت عمده و بسیار مهم دارد. در این نوع بارنامه باید به طور دقیق مقاصد متفاوت و وسایل نقلیه‌ای را ذکر کرد که در هر کدام از این مقاصد برای رساندن بار به مقصد بعدی استفاده می‌شود. بنابراین این نوع از انواع بارنامه شامل جزئیات دقیق و شفاف بسیاری است.

ارنامۀ مرکب چیست؟

بارنامۀ مرکب (FBL or Combined Transport Bill of Lading) سندی است که محمولۀ درج‌شده در آن توسط وسایل نقلیۀ مختلف جابه‌جا می‌شود. درواقع برای حمل این بار از ترکیب دو یا چند روش حمل ‌و نقل زمینی بین المللی، دریایی، هوایی و ریلی استفاده می‌‌کنند.

هدف اصلی این سند تسهیل فرایند حمل کالا در مسیری است که شامل چند روش حمل‌ و نقل می‌شود؛ بارنامۀ حمل مرکب به‌گونه‌ای طراحی ‌شده است که تمام مراحل انتقال را در این مسیر پوشش می‌دهد و به این ترتیب دیگر به صدور بارنامه‌های جداگانه برای هر مرحله نیازی نخواهد بود.

 

بارنامۀ FBL شامل چه مواردی می‌شود؟

بارنامۀ حمل مرکب هم مانند بارنامه‌های معمول، اطلاعات و مشخصات مهم محموله را در بر می‌گیرد. برخی از داده‌های آن عبارت‌اند از:

  • مشخصات فرستنده و گیرنده: در بخشی از سند، نام و آدرس کامل فرستنده کالا (صاحب کالا) و گیرندۀ آن می‌آید.

  • شرح کالا: در این قسمت، جزئیات دقیقی همچون نوع کالا، وزن، تعداد و ابعاد آن ذکر می‌شود.

  • روش‌های حمل: در این بارنامه، مسیرهای حمل‌ و نقل و نوع وسایل مورد استفاده (مانند کامیون، کشتی، قطار یا هواپیما) هم مشخص می‌شود.

  • نقاط مبدأ و مقصد: اطلاعات مربوط به بنادر یا نقاط شروع و پایان حمل کالا را هم در این سند تعیین می‌کنند.

  • زمان و تاریخ ارسال: زمان دقیق ارسال کالا و تاریخ تخمینی رسیدن آن به مقصد هم در آن ذکر می‌شود.

  • شرایط و مسئولیت‌ها: تعهدات و مسئولیت‌های شرکت حمل‌ و نقل که شامل زمان تحویل، شرایط نگهداری کالا و وظایف این مجموعه در هنگام ایجاد خسارت می‌شود، از دیگر مواردی هستند که در سند می‌آیند.

  • اطلاعات بیمه: اگر کالا بیمه شده باشد، اطلاعات مربوط به بیمه‌نامه و پوشش‌های بیمه‌ای هم در بارنامه درج می‌شود.

مزایای بارنامۀ حمل مرکب چیست؟

همان‌طور که گفته شد، این سند هم مانند بارنامۀ استاندارد، قراردادی برای حمل کالا تلقی می‌شود، جزئیات بار را مشخص می‌کند و شرایط‌ و ضوابط و مسئولیت‌های حامل و فرستنده را تعیین می‌کند. به این ترتیب سبب عوامل زیر می‌شود:

  • یکپارچگی و سادگی: ازآنجاکه تنها یک سند برای کل مسیر حمل صادر می‌شود، از پیچیدگی‌های مدیریتی و نظارتی فرایند حمل‌ و نقل کاسته می‌شود.

  • کاهش هزینه‌ها: به دلیل یکپارچه‌سازی و کاهش نیاز به مدارک مختلف، هزینه‌های اداری و اسنادی هم کاهش می‌یابد.

  • کنترل بهتر بر زنجیرۀ تأمین: این نوع بارنامه، امکان ردیابی و مدیریت بهتر کالاها را در طول مسیرهای پیچیدۀ حمل فراهم می‌کند.

  • حل اختلافات: با توجه به اطلاعات درج‌شده در بارنامه، به‌عنوان یک مدرک و سند قانونی برای اثبات حقوق و تعهدات طرفین حمل ‌و نقل به کار می‌رود و برای حل اختلافات حقوقی، مرجع قرار می‌گیرد.

  • کاهش ریسک: چون یک شرکت مسئولیت کل حمل را بر عهده دارد، احتمال ایجاد اختلافات بین شرکت‌های مختلف حمل کمتر خواهد بود.

  • بارنامۀ حمل مرکب چه فرقی با بارنامۀ سراسری دارد؟

    بارنامۀ سراسری همان بارنامۀ معمول است که محمولۀ ذکرشده در آن با استفاده از یک روش حمل‌ و نقل به مقصد فرستاده می‌شود. درک تفاوت‌های بارنامۀ حمل مرکب و بارنامۀ سراسری مهم است؛ چون هرکدام مزایا و کاربردهای خاص خود را دارند. این تفاوت را از چند منظر زیر می‌توان بررسی کرد:

    نوع حمل‌ و نقل

    بارنامۀ حمل مرکب برای فرایندهایی از حمل‌ هستند که به استفاده از چندین روش حمل نیاز دارند؛ برای مثال، وقتی قرار است کالا از طریق جاده به بندر منتقل شده و سپس با کشتی به کشوری دیگری ارسال شود.

    بارنامۀ سراسری هم ممکن است شامل چند روش حمل ‌و نقل باشد؛ اما این سند برای بخش اصلی مثل حمل بار از طریق دریا صادر می‌شود و وسایل نقلیۀ دیگری که در جابه‌جایی به کار گرفته می‌شود، صرفاً مسیرهای داخلی را پوشش می‌دهند.

    مسئولیت‌ها

    در حمل مرکب، فقط یک شرکت حمل‌ و نقل است که مسئولیت کل فرایند جابه‌جایی از مبدأ تا مقصد را به عهده دارد. این شرکت به‌عنوان مدیر تمامی مراحل عمل می‌کند و در صورت وقوع هر مشکلی، به حل‌وفصل و جبران خسران آن رسیدگی می‌کند.

    ولی در انتقال سراسری ممکن است هر مرحله از فرایند بر دوش یک شرکت حمل‌ و نقل باشد؛ هرچند معمولاً مجموعه‌ای که بخش اصلی انتقال را انجام داده باشد، به‌‌عنوان حامل اصلی می‌شناسند. بااین‌حال، این امر باعث می‌شود که در هنگام بروز خسارت با تقسیم مسئولیت مواجه باشیم که برای خود چالشی به حساب می‌آید.

    صدور سند و نظارت بر آن

    بارنامۀ FBL توسط شرکت حمل ‌و نقلی که مسئولیت کل مسیر را بر عهده دارد، صادر می‌شود. درحالی‌که بارنامۀ سراسری، اغلب توسط شرکت حمل ‌و نقل اصلی صادر و در مراحل مختلف به شرکت‌های حمل محلی منتقل می‌شود.

    قابلیت ردیابی

    با توجه به یکپارچگی مراحل حمل‌ و نقل ترکیبی، امکان ردیابی دقیق‌تر کالا در تمام مراحل وجود دارد. در ارسال سراسری ممکن است چنین امکانی فراهم نباشد؛ به‌خصوص زمانی که انتقال توسط شرکت‌های مختلف انجام می‌شود.

 

 

 

انواع بارنامه؛ صدور بارنامه‌های دریایی، هوایی و زمینی

برای حمل بار، صدور بارنامه الزامی است. کاربرد این سند مالکیت فقط به حمل هوایی بار یا دریایی محدود نمی‌شود، بلکه برای هر نوع حمل‌ونقلی وجود بار نامه ضروری است. از این رو باید از طریق همه مسیرها و حمل بار توسط هر وسیله‌ای،‌ بار نامه خاص خودش صادر شود. بر همین اساس بار نامه به انواع مختلفی تقسیم می‌شود. انواع بارنامه به شرح زیر هستند: 

بارنامه زمینی؛ مخصوص حمل‌‌ و نقل ریلی و حمل با کامیون

بارنامه زمینی برای حمل و نقل ریلی بین المللی و حمل با کامیون مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقع بارنامه زمینی را می‌توان به‌صورت زیر دسته‌بندی کرد: 
● صدور بارنامه کامیون: این نوع بارنامه غیر‌قابل معامله است. در واقع در بارنامه کامیون، حدود مسئولیت‌های متصدیان حمل‌ونقل جاده‌ای مشخص می‌شود. این سند حمل بار با کامیون معمولا از 6 الی 14 صفحه و حتی تا 21 صفحه نیز صادر می‌شود. 3 نسخه اصلی این بار نامه به امضا صادر‌کننده، حمل‌کننده و گیرنده کالا می‌رسد. سایر نسخه‌های آن نیز در گمرک‌های ورودی و خروجی کشورهای بین راه مورد استفاده قرار می‌گیرد.
● بارنامه راه آهن: بار نامه‌های راه آهن برای حمل و نقل کالا از طریق قطار باربری استفاده می‌شود. توجه کنید که فقط قطارهای مخصوص باربری مجاز به حمل بار هستند؛ بنابراین به‌هیچ عنوان نمی‌توان از قطارهای مسافربری برای انتقال کالا استفاده کرد. در بار نامه راه آهن به جز اطلاعات مربوط به بار تحویل‌دهنده و تحویل‌گیرنده، اطلاعاتی نظیر شماره واگن و اطلاعات مورد‌نیاز گمرکی نیز درج می‌شود.
در حمل و نقل زمینی برای گرفتن بارنامه نیز باید طبق قوانین وضع شده سازمان بین‌المللی CTR رفتار کنیم.

بارنامه دریایی؛ سندی صادر شده از طرف کشتیرانی

بار نامه دریایی توسط شرکت کشتیرانی در مقابل دریافت کالای مدنظر صادر می‌شود. این سند صادر شده از سوی کشتیرانی، برخلاف بارنامه مخصوص حمل و نقل بین المللی جاده ای قابل معامله بوده و سند مالکیت محسوب می‌شود. مشخصات درج شده در بار نامه دریایی شامل موارد زیر است:
● کلیه شرایط حمل‌ونقل دریایی
● وزن بار
● حجم بار
● تعداد بسته 
● نوع بار
● نام بندر مبدا
● نام بندر مقصد
● تاریخ حمل 
بارنامه‌های دریایی از نظر موقعیت جغرافیایی و تعداد وسیله‌های حمل‌و‌نقل به دو دسته حمل مستقیم و حمل مرکب تقسیم می‌شوند. درصورتی‌که کشتی، کالای مورد نظر را به بندر دیگری ببرد، امکان تخلیه بار طبق قوانین وجود نخواهد داشت. در واقع مسئولان بندر فقط مجوز ورود کالاهایی را دارند که نام بندر موردنظر در داخل آن‌ها ذکر شده باشد.

بارنامه هوایی؛ مخصوص حمل کالاها از طریق هواپیما

بارنامه هوایی برای کالا‌هایی صادر می‌شود که از طریق هواپیما ارسال می‌شوند. به‌عنوان مثال برای حمل کالا از چین به ایران از طریق هواپیما، نیاز به بارنامه هوایی خواهیم داشت. این نوع بارنامه‌ها غیر‌قابل معامله هستند و سه نسخه از آن‌ها صادر می‌شود؛ یک نسخه برای شرکت حامل، دیگری برای گیرنده و در نهایت سومین نسخه برای فرستنده ارسال خواهد شد.

۷- بارنامه رسید پستی

 

بارنامه رسید پستی یکی دیگر از انواع بارنامه است که برای بارهایی صادر می‌شود که توسط شرکت پست با استفاده از روش پست پیشتاز برای مقاصد مختلف ارسال می‌شوند. در این نوع بارنامه یک شماره ۱۰ تا ۲۰ رقمی وجود دارد که افراد با استفاده از آن می‌توانند از طریق سامانه پست در خصوص شرایط بسته خود مانند زمان تحویل یا مکان کنونی آن اطلاعاتی کسب کنند.

  • بارنامه‌های متفاوتی با توجه به روش و وسیله جابه‌جایی بار وجود دارند.

  • از انواع بارنامه می‌توان به بارنامه ریلی، هوایی، دریایی، بارنامه کامیون، سراسری، مرکب فیاتا و پستی اشاره کرد.

۸- بارنامه پستی

در زمان استفاده از شرکت پست ایران یا سایر مجموعه‌هایی که کار حمل‌ونقل و جابه‌جایی کالا در ایران را انجام می‌دهند نیز یک رسید به عنوان بارنامه به افراد داده می‌شود. هر مجموعه در این بارنامه باید اطلاعات لازم را آماده کند تا کار جابه‌جایی کالاها بدون مشکل انجام شود. برخی از شرکت‌ها علاوه بر بارنامه کاغذی، این بارنامه و اطلاعات آن را به صورت پیامک برای مشتریان خود ارسال می‌کنند تا فرایند جابه‌جایی کالا مخصوصاً برای آنلاین شاپ‌ها ساده‌تر باشد.

۹- پیامک بارنامه حمل‌ونقل

همان‌طور که گفتیم پیامک بارنامه حمل‌ونقل یکی از روش‌هایی است که برای ساده‌تر شدن فرایندهای استفاده می‌شود که برای جابه‌جایی کالاها ضرورت دارند. افزونه حمل و نقل پادروپین یکی از مجموعه‌هایی است که از این روش استفاده می‌کند. این مجموعه را باید یکی از بهترین مجموعه‌ها برای آنلاین شاپ‌ها دانست که با استفاده از آن می‌توانند به راحتی کار ارسال کالاها و محصولات خود را انجام دهند. در این افزونه شرکت‌ها می‌توانند به راحتی به بسیاری از مجموعه‌های جابه‌جایی کالای معتبر در ایران مانند شرکت پست، ماهکس، پیشرو پست، لینک اکسپرس و برخی مجموعه‌های دیگر دسترسی داشته باشند.

 

اما مزایای استفاده از پادروپین به همین مورد ختم نمی‌شود. صاحبان آنلاین شاپ‌ها در این افزونه می‌توانند اطلاعات بیشتری مانند هزینه جابه‌جایی کالا، زمان رسیدن به مقصد و بسیاری موارد دیگر را مشاهده کنند. این کار باعث خواهد شد تا با توجه به نیاز خود، بهترین گزینه را از میان گزینه‌های موجود برای جابه‌جایی کالا انتخاب کرده تا بتوانند رضایت بیشتر مشتریان خود را جلب کنند.

همچنین با استفاده از این افزونه دیگر برای ارسال کالاهای خود نیازی به مراجعه به دفاتر پستی وجود ندارد. فراموش نکنید که کارکنان پادروپین بسته‌ها را جلوی در فروشگاه از شما تحویل خواهند گرفت. این امر در زمان و هزینه مجموعه‌ها صرفه‌جویی می‌کند و همین امر می‌تواند باعث شود تا شما وقت بیشتری برای رسیدن به کارهای آنلاین شاپ خود داشته باشید.

-------------------------------------

تااینجا

----------------------------------------------------

 

اسناد حمل نامتعارف یا اسناد حمل خاص (Special): این اسناد بسته به اینکه کالایی که قرار است حمل شود چه ویژگی های خاصی دارد متفاوت است. در صورتی که کالا جزو کالاهای خاص باشد لازم است که برخی از این اسناد نیز به همراه اسناد متعارف که پیش از این نام بردیم آماده شود. اسناد نامتعارف عبارتند از:

  • سیاهه تایید شده (Legalized)

  • سیاهه گواهی شده (Certified Invoice) 

  • سیاهه کنسولی (Consular Invoice) 

  • گواهی وزن (Weight Certificate) 

  • گواهی لیست سیاه (Black List Certificate) 

  • گواهی آنالیز سازنده کالا (Manufacturer Analysis Certificate) یا  (Manufacture Declaration)

  • گواهی ضد عفونی (Fumigation Certificate) 

  • گواهی بهداشت و سلامت (Health Veterinary & Sanitary Certificate) 

  • گواهی بازرسی کالا در مبدا مثل COI

انواع اسناد حمل کالا

اسناد حمل به دو دسته اسناد حمل متعارف و اسناد حمل نامتعارف تقسیم می شوند که اسناد هر کدام از این دسته ها شامل موارد زیر هستند:
اسناد حمل متعارف یا متداول (Conventional):

  • بارنامه (Bill of Lading-B/L) 

  • ﭘﻴﺶ ﻓﺎﻛﺘﻮﺭ (Proforma Invoice) 

  • فاکتور (Commercial Invoice) 

  • لیست بسته بندی یا عدل بندی (Packing List) 

  • پکینگ لیست ریز (Detail packing list) 

  • گواهی مبدا (Certificate of Origin) 

  • بیمه‌نامه (Insurance Policy) 

  • گواهی آزمایش یا بازرسی (Test report or Inspection Certificate) 

  • ﮔﻮﺍﻫﻲ ﻧﺎﻣﻪ ﺻﺎﺩﺭﺍﺕ

----------------------------------

 

---------------------------------------

سته‌بندی اینکوترمز 2020

در نسخه 2020، اینکوترمز شامل ۱۱ اصطلاح است که در دو گروه کلی دسته‌بندی می‌شوند:

۱. اینکوترمز مخصوص همه روش‌های حمل‌ونقل:

🔹 EXW (Ex Works) - تحویل در محل فروشنده
🔹 FCA (Free Carrier) - تحویل به حمل‌کننده در مبدأ
🔹 CPT (Carriage Paid To) - کرایه حمل پرداخت‌شده تا مقصد
🔹 CIP (Carriage and Insurance Paid To) - کرایه و بیمه پرداخت‌شده تا مقصد
🔹 DAP (Delivered at Place) - تحویل در محل تعیین‌شده (بدون تخلیه)
🔹 DPU (Delivered at Place Unloaded) - تحویل در محل تعیین‌شده (تخلیه‌شده)
🔹 DDP (Delivered Duty Paid) - تحویل با پرداخت حقوق و عوارض گمرکی

۲. اینکوترمز مخصوص حمل دریایی و آبی:

🔹 FAS (Free Alongside Ship) - تحویل کنار کشتی در بندر مبدأ
🔹 FOB (Free on Board) - تحویل روی عرشه کشتی در مبدأ
🔹 CFR (Cost and Freight) - هزینه و کرایه حمل تا بندر مقصد
🔹 CIF (Cost, Insurance and Freight) - هزینه، بیمه و کرایه حمل تا بندر مقصد

 

 

https://www.aparat.com/v/hj9U6

https://www.aparat.com/v/x0500c5

https://www.aparat.com/v/bhbz2a4

https://www.aparat.com/playlist/150787

https://www.aparat.com/v/t4117c5

https://www.ariansystem.net/%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B9-%D9%85%D9%88%D8%A7%D9%86%D8%B9-%D8%AD%D9%82%D9%88%D9%82%DB%8C-%D8%B5%D8%A7%D8%AF%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D9%88-%D8%B1%D8%A7%D9%87%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AA/

https://tarkhis.blog.ir/category/%D8%B3%D9%88%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D9%87%D8%AF%D9%81-%D8%AF%D8%A7%D8%B1/

https://www.aparat.com/v/bXfLW

مفاد قرارداد 

https://ixport.ir/category/knowledge-database/trade-doc/

https://ixport.ir/transport-document/

 

انحصاری یا غیر انحصاری 

مسئولیت

 

پیش از هر چیز برای انجام خدمات واردات کالا باید مراحل واردات را به‌طورکلی بدانید. اولین مرحله در واردات کالا انتخاب کالای موردنیاز بازار است. این مرحله بسیار مهم و تخصصی است و اگر در انتخاب کالای موردنیاز بازار اشتباه کنید، ممکن است تجارت شما با شکست مواجه شود. پس از انتخاب کالا، مراحل واردات کالا شامل:

پیداکردن کالای موردنیاز برای بازار ایران
جستجوی تأمین‌کننده و فروشنده مناسب
استعلام قیمت و دریافت کاتالوگ از تأمین‌کننده
دریافت یک نمونه کالا (سمپل) از فروشنده
دریافت پروفرما از تأمین‌کننده
کسب اطلاعات کافی از شرایط واردات کالای مزبور، قوانین و تعرفه‌های گمرکی و تهیه لیستی از هزینه‌های گمرکی و ترخیص کالا
محاسبه قیمت تمام شده بر مبنای هزینه‌های تاکنون، زمان توزیع کالا در بازار و…
مرحله خرید
بررسی شیوه واردات و تأمین بودجه جهت واردات مرحله پرداخت
مرحله تحویل کالا
چک کردن مجوزهای لازم برای واردات کالا با فروشنده
بررسی اسناد و مدارک لازم با تأمین‌کننده جهت حمل و بازرسی کالا
اقدام به دریافت کارت بازرگانی
هماهنگی‌های لازم جهت حمل کالا


لیست مجوز ها
https://pspexpress.com/fa/mag/licenses-for-importing-goods/

https://baarnik.com/blog/import-licenses/

https://ixport.ir/iran-import-process/

https://salamgomrok.com/%D9%85%D8%AD%D8%A7%D8%B3%D8%A8%D9%87-%D8%A2%D9%86%D9%84%D8%A7%DB%8C%D9%86-%D8%AD%D9%82%D9%88%D9%82-%D9%88-%D8%B9%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%B6-%DA%AF%D9%85%D8%B1%DA%A9%DB%8C/

 

حمل و نقل کانتینری

حمل و نقل کانتینری یکی از پرکاربردترین روش های حمل و نقل دریایی است که در آن از کانتینرهای استاندارد برای جابجایی انواع کالاها استفاده می شود. این روش، به دلیل سهولت بارگیری و تخلیه، و همچنین امکان ردیابی دقیق محموله ها، محبوبیت زیادی دارد.

کشتی های کانتینری می توانند مقادیر زیادی کالا را به صورت همزمان حمل کنند که این امر باعث کاهش هزینه های جابجایی می شود. کانتینرها به راحتی در بنادر بارگیری و تخلیه می شوند و این امکان را فراهم می آورند که کالاها به سرعت به مقصد نهایی خود برسند.

روش های حمل و نقل دریایی از طریق کانتینر، امنیت بالایی نیز دارند، زیرا کانتینرها قفل شده و مهر و موم می شوند و این کار از سرقت و آسیب به کالاها جلوگیری می کند.

 

 

حمل و نقل فله ای

روش های حمل و نقل دریایی فله ای، برای جابجایی کالاهایی به کار می روند که به صورت فله و بدون بسته بندی خاصی حمل می شوند. این کالاها شامل مواد خام مانند زغال سنگ، سنگ آهن، غلات و نفت خام هستند.

کشتی های فله بر دارای محفظه های بزرگی هستند که امکان بارگیری و تخلیه این نوع کالاها را فراهم می آورند. این روش به ویژه برای کالاهایی که در حجم های بزرگ جابجا می شوند، بسیار مقرون به صرفه است.

یکی از مزایای این روش از روش های حمل و نقل دریایی، ظرفیت بالای کشتی ها است که می توانند تا صدها هزار تن بار را حمل کنند. از سوی دیگر، مدت زمان بارگیری و تخلیه در این نوع حمل و نقل نسبت به کانتینری طولانی تر است، زیرا نیاز به تجهیزات خاص و نیروی انسانی بیشتری دارد. همچنین، در صورت عدم رعایت استانداردهای لازم در بارگیری، امکان آسیب دیدگی کالاها وجود دارد. به همین دلیل، انتخاب کشتی و تجهیزات مناسب از اهمیت زیادی برخوردار است.

 

 

 

حمل و نقل رول آن/رول آف (Ro-Ro)

روش های حمل و نقل دریایی رول آن/رول آف، برای جابجایی وسایل نقلیه مانند اتومبیل ها، کامیون ها، تریلرها و حتی قطارها استفاده می شود. در این روش، وسایل نقلیه به راحتی از طریق رمپ های مخصوص به داخل کشتی منتقل می شوند و در مقصد نیز به صورت مشابه تخلیه می گردند. این روش، برای جابجایی سریع و آسان وسایل نقلیه بسیار کارآمد است و نیاز به جرثقیل یا تجهیزات خاصی برای بارگیری ندارد.

 

 

حمل و نقل یخچالی

روش های حمل و نقل دریایی یخچالی برای جابجایی کالاهایی که نیاز به دمای خاصی دارند، استفاده می شوند. این کالاها شامل مواد غذایی، داروها، محصولات کشاورزی و حتی مواد شیمیایی حساس به دما هستند.

کشتی های یخچالی مجهز به سیستم های پیشرفته کنترل دما و تهویه هستند که شرایط مطلوب را برای حفظ کیفیت محموله ها فراهم می آورند. این روش به ویژه برای صادرات و واردات مواد غذایی و داروها از اهمیت بالایی برخوردار است.

 

 

حمل و نقل چارتر به معنای اجاره کشتی برای حمل محموله خاص در یک مسیر خاص است. این روش از روش های حمل و نقل دریایی انعطاف پذیری بیشتری نسبت به کشتی های لاینر دارد، زیرا صاحبان کالا می توانند با توجه به نیازهای خود، کشتی مناسب را برای جابجایی محموله های خاص خود انتخاب کنند. در این روش، کشتی ها معمولاً برای یک یا چند سفر مشخص اجاره می شوند و پس از اتمام قرارداد به مالک بازگردانده می شوند.

یکی از مزایای این روش، هزینه های پایین تر برای حمل و نقل کالاهای خاص و در مسیرهای نامشخص است. از طرفی، صاحبان کالا می توانند با توجه به نیاز خود، نوع کشتی و زمان بارگیری و تخلیه را انتخاب کنند.

 

 

 

قبل از شروع فرآیند فروش خدمات قرارداد منعقد می نماید. در قرارداد مذکور، منافع طرفین در نظر گرفته شده است و بار حقوقی و مسئولیتی آن برای طرفین شفاف و روشن است. نکته حائز اهمیت در قرارداد این امر است که تا مادامی که شرکت به مشتری معرفی شده از جانب همکار فروش، خدمات ارائه دهد در عواید حاصل از آن درصد همکار فروش در نظر گرفته شد و به حساب ایشان منظور میگردد.

 

 

میتوان به فروش خدمات حمل و نقل به عنوان رویکرد جدیدی در بازاریابی و بازرگانی بین الملل نگریست. فروش خدمات حمل و نقل بین المللی به زبان ساده یعنی ارتباط دادن تجار و شرکتهای حمل و نقل بین المللی با یکدیگر جهت صادرات یا ترانزیت کالاهای تجاری از طریق جادهای، ریلی، دریایی و هوایی.

 

 

 

 

 

 

--------------------------------

 

 

 

 

 

 

در این مرحله لازم است که با چگونگی انجام فرآیند صادرات آشنا باشید و مدارک و اسناد مورد نظر برای انجام این کار را فراهم کنید، با این حال به طور کلی می توان چگونگی انجام فرآیند صادرات کالا را به موارد زیر تقسیم بندی نمود:

  • دریافت کارت بازرگانی: در خصوص انجام هرگونه فعالیت تجاری در سطح بین الملل لازم است که شما کارت بازرگانی در حوزه فعالیت مورد نظرتان را داشته باشید؛ بنابراین پیش از انجام سایر مراحل فرآیند صادرات لازم است که از طریق سازمان های مربوطه برای دریافت کارت بازرگانی اقدام کرده باشید.

  • بازاریابی صادراتی: مهم ترین مسئله در زمینه صادرات این است که کالای صادراتی در کشورهای خارجی به فروش برسند؛ بنابراین برای رسیدن به چنین هدفی لازم است که شما روش های مختلف بازاریابی را شناسایی کرده و یک روش تبلیغاتی موثر برای معرفی کالای صادراتی خود انتخاب نمایید.

  • پروفورما یا پیش فاکتور: پس از تعیین کشور دریافت کننده یا پیدا کردن مشتری در کشورهای خارجی لازم است که شما به عنوان صادرکننده کالا یک پیش فاکتور با اطلاعات قیمت، تعداد کالاها و … به خریدار ارائه نمایید.

  • قرارداد صادراتی: پس از ارائه پروفورما لازم است که یک قرارداد دو طرفه و مطابق با قوانین صادراتی بین المللی توسط صادرکننده و دریافت کننده کالاها امضا شود.

  • امور گمرکی: در این مرحله تمامی فعالیت های مربوط به گمرک باید توسط صادرکننده انجام شوند. به عنوان مثال در این مرحله فعالیت هایی همچون تعیین ارزش گمرکی کالاها، عقد قراداد حمل و بیمه کالاها، گواهی بازرسی کالاها، صدور فاکتور و گواهی مبدا و ارسال کالاها از گمرک به کشور مقصد به انجام می رسند.

  • انتقال وجه: مهم ترین مرحله در اجرای فرآیندهای صادرات کالا انتقال وجه می باشد. برای این کار می توان از سیستم های بانکی و اعتبارات اسنادی یا صرافی های مجاز استفاده کرد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-----------------------------

 

 

 

 

فهرست عدل بندی چیست؟

فهرست.عدل بندی Packing List یکی از اسناد صادراتی است که زمان تحویل کالا تهیه و تنظیم می شود و فروشنده باید آن را به خریدار ارائه کند. این سند همراه سایر اسناد صادراتی مانند گواهی مبدا تحویل.خریدار می شود.

معمولاً توسط .فروشنده و یا فرستنده کالا. تهیه می گردد. لیکن شرکت های .تخصصی نیز وجود دارند .که به امر بسته بندی. کالا مبادرت نموده .و فهرستی از .محتویات بسته ها و. نوع بسته ها را تهیه .می نمایند.

زمانی که کالا .یکنواخت، یعنی بسته.بندی کالا از نظر .ظاهر و محتویات.یکسان باشند .و این موضوع در فاکتور .فروش.کالا نیز به صراحت .قید.شده باشد. و یا اینکه کالا به صورت. باز و قابل رؤیت وارد .و به گمرک.اظهار شود. نیازی به ارائه.لیست. عدل بندی. نمی باشد.

 

فهرست عدل بندی .نشان دهنده تعداد کالا های. موجود در هر کارتن، پالت و یا هر .نوع محموله مورد. توافق .خریدار و فروشنده. می باشد. این نوع سند .هنگام ترخیص کالا.در گمرک فروشنده .و خریدار بسیار. اهمیت دارد.

 

اطلاعاتی که در متن فهرست عدل بندی ( Packing  List) درج می شود عبارت اند از :

  1.  نام و آدرس کامل.فروشنده

  2.  نا م، آدرس، تلفن و فکس خریدار

  3.  نا.م و آدرس. فردی که پس. از ر سیدن. کالا به .مقصد باید .مطلع شود

  4.  کشور و محل.بارگیری کالا

  5.  کشور و محل تخلیه کالا

  6.  شماره و تاریخ صدور فاکتور

  7.  در صورتی.که خرید از طریق اعتبار اسنادی انجام گیرد، شماره LC در این قسمت نوشته می شود

  8.  نحوه پرداخت از نظر نقدی بودن یا اعتبار اسنادی در این قسمت.مشخص می شود

  9.  شماره قرارداد

  10.  نا  م و شرح کالا های قرارداد

  11.  مقدار هر ردیف کالا با ذکر واحد.اندازه گیری

  12.  وزن خالص کالا های قرارداد

  13.  و زن ناخالص. کالا ها به .همراه.بستهبندی. آن ها

  14.  د ر این ردیف. جمع مقدار، وزن .خالص. و وزن. ناخالص ستون. های. فوق نوشته .خواهد شد

  15.  د.ر این قسمت توضیح .کاملی. از محموله ها از نظر .تعداد. و نوع آن ها. ارائه می شود

 

نکته :

به یاد داشته باشید. در عدل بندی ، زمانی که تنوع. بسته .بندی و یا اینکه .محتویات.انها مغایر و. یا .مختلف باشند، ارائه لیست .عدل بندی به گمرک ضروری. می باشد. در غیر این .صورت گمرک. مکلف است کلیه. انها را باز .نموده .و بازرسی. نماید.

فهرست عدل‌بندی کالا از جمله اسنادی است که در ارزیابی دقیق کالا توسط مأموران گمرکی بسیار اهمیت دارد

-----------------------------------------------------------------------------

 

 

مدارک لازم برای صادرات کالا

  • کارت بازرگانی به نام صادر کننده

  • مجوز صدور کالا از وزارت مربوطه

  • گواهی بهداشت در صورت نیاز

  • گواهی استاندارد

مجوزهای صادرات کالا

برای صادرات کالا شما نیاز به برخی مجوزها دارید که در زیر به این مجوز ها اشاره نموده ایم:

کالاهای بدون نیاز به مجوز

کالاهایی که با رعایت ضوابط مشخص، نیاز به درخواست مجوز ندارند. به عنوان مثال، گواهی‌های بهداشت انسانی، دامی، نباتی، و ضوابط استاندارد.

کالاهای مشروط به مجوز

این دسته شامل کالاهایی است که صادرات آنها با کسب مجوز امکان‌پذیر است. پس از اعلام موافقت وزارت‌خانه‌ها و سازمان‌های مربوط، و ابلاغ آن به گمرک توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت، این کالاها می‌توانند صادر شوند.

کالاهای ممنوع الصدور

صادرات این دسته از کالاها به دلیل موارد شرعی یا قانونی ممنوع است. این مسئله در اختیار دولت قرار دارد و در زمان‌های مختلف ممکن است قوانین مربوط به آن تغییر کند.

 

 

 

انواع صادرات:

  1. صادرات مستقیم

  2. صادرات غیر مستقیم

  3. صادرات قطعی

  4. صادرات موقت

  5. صادرات قطعی تجاری

  6. صادرات قطعی غیر تجاری

  7. صادرات مجدد

مراحل صادرات کالا

  1. تحقیق و بازاریابی

  2. کسب مجوز صادرات

  3. تعیین قیمت صادراتی

  4. صدور پروفرما

  5. تهیه، تدارک و بسته‌بندی

  6. گواهی بازرسی

  7. صدور فاکتور و گواهی مبدا

  8. قرارداد حمل و بیمه

  9. اظهارنامه گمرکی

  10. ارسال کالا

  11. دریافت واریز و گواهی صدور

مراحل واردات کالا

واردات کالا شامل چندین مرحله است که در زیر شرح داده شده‌اند:

  • گرفتن کارت بازرگانی

  • انتخاب زمینه فعالیت

  • شناختن قوانین و مقررات

  • نیاز روز پیدا کردن

  • تامین کننده کالا

  • انتخاب کشور و کالای وارداتی

  • مذاکره با فروشنده و ارسال پیشفاکتورثبت سفارش

  • تهیه ارز و پرداخت بین المللی

  • وجه حمل و نقل و بیمه کردن کالا

  • ترخیص کالا از گمرک

 

 

 

تفاوت کریر و فورواردر

کریر و فورواردر دو نوع از شرکت های بین المللی حمل و نقل به شمار می روند که ممکن است، شخص حقیقی یا حقوقی باشند.

به عنوان توضیح بیشتر باید اضافه کرد که شرکت های کریر با صادرکننده کالا قرارداد بسته و متعهد می شوند که محموله را به مقصد برسانند. این شرکت ها ممکن است، خود صاحب وسیله حمل و نقل باشند یا آن را اجاره کنند.

به طور کلی شرکت های کریر بر کلیه مراحل حمل و انتقال کالا (بارگیری، تحویل کالا در مقصد، انجام امور گمرکی و …) نظارت می کنند. این شرکت ها در حوزه حمل هوایی، دریایی، ریلی، زمینی و سایر روش ها کار می کنند.

شرکت های فورواردر، هزینه ای را از صادرکننده کالا دریافت و شرایط ارسال بار را فراهم می کنند. در واقع این شرکت ها نقش واسط بین فرستنده کالا و شرکت های باربری و حمل و نقل را ایفا می کنند.

به طور کلی مسئولیت شرکت های کریر بالاتر است. در حالی که شرکت های فورواردر، عموماً مسئولیت حمل بار را بر عهده ندارند؛ صاحب یا اجاره کننده وسیله نقلیه نیستند؛ در نتیجه ریسک سپردن کار به یک شرکت فورواردر بالاتر است؛ البته این روش ارزان‌تر نیز می باشد.

 

 

 

 

واردات بار مسافری

در این نوع از واردات، مسافری قصد دارد تا بار شخصی خود را از کشوری به‌ ایران وارد نماید. در این صورت می‌بایست بار خود را به‌صورت فریت، از مبدأ خود به‌ ایران ارسال نماید و شرکت آریان آسمان در این خصوص خدماتی ارائه نمی‌‌کند.

 

واردات بار تجاری

چه اشخاص حقیقی و چه اشخاص حقوقی و شرکت‌‌های بازرگانی و تجاری و تولیدی می‌توانند پس از ثبت سفارش، انواع کالا‌های مجاز را به‌ ایران وارد نمایند. واردات کالا‌هایی مانند نمونه‌‌های تجاری و غیرتجاری؛ ماشین آلات صنعتی؛ ماشین آلات کشاورزی؛ قطعات صنعتی؛ دارو؛ صنایع غذایی؛ پوشاک؛ مواد اولیه؛ گوشی، موبایل، تبلت، لپ‌تاپ و قطعات کامپیوتر؛ ال‌ای‌دی، ال‌سی‌دی و لوازم صوتی و تصویری؛ برنج؛ قطعات یدکی؛ خودرو؛ و دیگر موارد از کالا‌های مجاز وارداتی، به‌صورت هوایی، زمینی و دریایی در دستور کار شرکت آریان آسمان می‌باشد.

 

واردات هوایی بار

واردات هوایی بار یکی از مهمترین شیوه‌‌های حمل و واردات بار می‌باشد. این شیوه از حمل علاوه بر امنیت بسیار بالا، از سرعت انتقال بار و نیز دقت بالای حمل محموله‌‌های وارداتی نیز برخوردار می‌باشد. شرکت آریان آسمان با سال‌ها تجربه‌ی موفق در زمینه‌ی حمل بار هوایی، خدمات حمل هوایی بار‌های وارداتی را در سرلوحه‌ی خدمات خود داراست. این شرکت با اخذ مدارک بین‌المللی از انجمن بین‌المللی حمل ‌و نقل هوایی (یاتا) و نیز شبکه جهانی حمل و نقل بین‌المللی WWPC، یکی از ایمن‌ترین و معتبرترین آژانس‌‌های حمل بار هوایی در ایران است، که با داشتن قرارداد با اغلب ایرلاین‌های معتبر دنیا در بیشتر کشور‌ها، قادر است محموله‌‌های تجاری شما را به‌صورت هوایی به‌ ایران وارد نموده و تمامی‌ مراحل واردات هوایی را برای شما انجام دهد.

برای اطلاعات بیشتر در این زمینه، مراحل و شرایط واردات هوایی بار را در همین سایت مطالعه نمایید.


 

واردات دریایی بار

واردات دریایی بار برای محموله‌‌های حجیم و در وزن‌‌های بسیار بالا بسیار حایز اهمیت می‌باشد. شرکت آریان آسمان با برخورداری از امکانات گسـترده در زمینه‌ی حمل و نقل دریایی بار، قادر به‌ ارائه سـرویس‌‌های مطمئن و ویژه جهت حمل کالا‌های تجاری شرکت‌‌ها و همینطور حمل محموله‌‌های وارداتی به‌ صـورت گروپاژ و پروژه‌ای می‌باشد.

این شرکت همچنین قادر به‌ حمل کـالا‌های متنوع اعم از کالا‌های خشک، کالا‌های مایع و غیره، در وزن‌‌ها و حجم‌‌های مختلف به‌ صـورت گـروپاژ و پـروژه‌ای از کشور‌های خارجی اعم از کشور‌های آسیایی و اروپایی به‌ ایـران می‌‌باشـد. حمل و نقل کالا‌هایی که به‌ صورت حجیم یا فله‌ای می‌باشند، به‌صورت حمل دریایی به‌صرفه‌ هستند. کالا‌هایی مانند: آرد، شکر، سیمان، پنبه‌، غلات، سنگ‌آهن، املاح معدنی، فسفات، ذغال و غیره.

آریان آسمان ماردین با راه‌حل‌های مدرن و بروز خود در زمینه‌‌های حمل و نقل بین‌المللی کالا، تدابیری اتخاذ نموده و قادر به‌ حمل اینگونه کالا‌ها به‌ روش اجاره کشتی، رزرو یا چارترینگ کشتی از بسیاری کشور‌های آسیایی و اروپایی نظیر چین، ژاپن، تایوان، مالزی، اندونزی، هند، و کشور‌های اروپایی می‌باشد. همچنین شرکت آریان آسمان قدر به‌ حمل کالای یخچالی به‌صورت دریایی می‌باشد.این شرکت در خصوص واردات دریایی کالا‌های فاسدشدنی نظیر انواع مواد غذایی، میوه، گوشت، انواع ماهی، میگو و … دارای تجهیزات لازم و کافی در بنادر بارگیری و تخلیه می‌باشد.

برای اطلاعات بیشتر در این زمینه، مراحل و شرایط واردات دریایی بار را در همین سایت مطالعه نمایید.


 

واردات زمینی بار

واردات زمینی بار از دیرباز در صنعت حمل و نقل بین‌المللی وجود داشته و قدیمی‌‌ترین نوع حمل بار بین‌المللی می‌باشد. اگرچه امروزه راه‌حل‌های نوین صنعت حمل، نقش این نوع از حمل بار وارداتی را کمرنگ‌تر نموده، اما هیچگاه نمی‌توان نقش مهم این نوع از خدمات لجستیکی بین‌المللی را نادیده انگاشت.

این شرکت با کانکشن‌های گسترده‌ی خود از اغلب نقاط جهان، این آمادگی را دارد تا محموله‌‌های شما را از گمرکات مرزی ایران، توسط کامیون و تریلی‌‌های ایمن و مدرن، به‌صورت زمینی به‌ کشور وارد نموده و در شرکت تحویل شما نماید.

 

 

روش‌های واردات بار


 

واردات بار به‌صورت مستقیم

در این روش از واردات بار، تمام مراحل اخذ مدارک واردات بار به‌ کشور ایران، توسط مشتری انجام شده، و محموله مستقیم به‌ ایران وارد می‌شود. این شیوه امروزه با توجه به‌ اعمال تحریم‌های مختلف برای تجارت با ایران، کمی‌ دشوار شده است و تنها از برخی کشور‌ها به‌ ایران انجام می‌شود.


 

واردات بار به‌صورت غیر مستقیم

پس از اجرای تحریم‌‌های اقتصادی گسترده از جانب کشور‌های صنعتی اروپا و آمریکا، واردات کالا به‌ ایران عملا امری غیرممکن تلقی می‌شود. از این‌رو شرکت آریان آسمان، امکان واردات کالا از طریق کشور واسطه مانند ترکیه و امارات و... را برای تجار ایرانی فراهم نموده است.

----------------------------------

-

نکات مهم هنگام صدور سیاهه تجاری

  • در ترتیبات پرداخت قیمت بر اساس اعتبار اسنادی، سیاهه تجاری باید به نام متقاضی اعتبار تنظیم شود و مشخصات کالا در سیاهه باید با مشخصات کالای مزبور در اعتبار اسنادی دقیقاً مطابقت داشته باشد. همچنین مبلغ موجود در سیاهه نباید از رقم اعتبار بیشتر شده به نفع فروشنده تجاوز کند؛ در غیر این صورت بانک از قبول آن امتناع خواهد کرد.

  • قیمت اعلام شده در سیاهه تجاری باید با مبناهای توافق شده در قرارداد فروش مطابقت داشته باشد. بنابراین قیمت کالا می‌تواند بر اساس مبناهایی نظیر تحویل کالا روی کشتی FOB، تحویل کالا در کنار کشتی FAS، تحویل کالا روی کشتی با پرداخت کرایه و بیمه CIF، یا سایر مبناهای متداول در قراردادهای فروش بین‌المللی تعیین شود.

  • در برخی از سیاهه‌های تجاری (INVOICE)، فروشنده گواهی می‌دهد که قیمت مندرج در سیاهه تجاری (فاکتور) صحیح و درست است.

  • در بعضی موارد وارد کننده بر اساس مقررات کشور، نیازمند صدور گواهی و امضای سیاهه تجاری توسط اتاق بازرگانی کشور صادرکننده به عنوان یکی از نهادهای دخیل در صادرات است. علاوه بر آن، از فروشنده ‌خواسته می‌شود که کنسولگری کشور واردکننده نیز صحت امضا اتاق بازرگانی را تأیید کند. از نظر کاربردی، سیاهه تجاری در بازرگانی بین‌المللی علاوه بر اینکه باید به خریدار یا بانک ارسال شود، از نظر گمرک کشور واردکننده نیز در زمان ترخیص کالا از گمرک اهمیت دارد زمانی که سیاهه تجاری از نظر گمرک  معتبر باشد، حقوق و عوارض گمرکی را بر اساس اطلاعات مندرج در آن از جمله قیمت کالا، دریافت خواهد کرد.

انواع فاکتور تجاری

فاکتور در حوزه مبادلات بین‌المللی می‌تواند انواع مختلفی داشته باشد. به طور کلی، استاندارد سازمان ملل متحد انواع زیر را برای فاکتورها تعریف می‌کند:

پیش فاکتور (Proforma Invoice)

پیش فاکتور به عنوان یک سند برای اعلام قیمت و شرایط ارائه کالا یا خدمت به خریدار صادر می‌شود. این پیش فاکتور به خریدار اطلاعات لازم را می‌دهد تا او بتواند بر اساس آن تصمیم خرید را بگیرد. اطلاعات موجود در پیش فاکتور شامل مواردی مانند جزئیات کالا، قیمت، شرایط پرداخت و تحویل است.

فاکتور تجاری (Commercial Invoice)

فاکتور تجاری رایج‌ترین نوع فاکتور در تبادلات تجاری است. در این فاکتور، فروشنده مبلغ کالا یا خدمت را به خریدار اعلام می‌کند. این فاکتور شامل اطلاعاتی مانند جزئیات کالا، قیمت و شرایط پرداخت است. فاکتور تجاری به عنوان یک سند حسابداری نیز استفاده می‌شود.

فاکتور خود اظهاری (Self-Billing Invoice)

این نوع فاکتور توسط خریدار صادر می‌شود و در مواردی استفاده می‌شود که خریدار خدمت یا کالایی را مصرف کرده و اطلاعات فاکتور را به فروشنده اعلام می‌کند. همچنین این نوع فاکتور در مواردی که فروشنده کالا را در محل خریدار تهیه می‌کند و خریدار پس از برداشت از انبار اطلاعات آن را در فاکتور اعلام می‌کند، استفاده می‌شود. مبلغ فاکتور توسط فروشنده تأیید شده و توسط خریدار پرداخت می‌شود.

قبض اعتبار (Credit Note)

در مواردی که خریدار مبلغی ازمحصولی را می‌پردازد یا مبلغی از فاکتور کسر می‌شود، قبض اعتبار صادر می‌شود. این قبض به مبلغ برابر یا کمتر از مبلغ فاکتور اصلی صادر می‌شود. فروشنده می‌تواند این مبلغ را به خریدار پرداخت کند یا در فاکتورهای بعدی تصویه نماید.

قبض بدهی (Debit Note)

وقتی که مبلغ فاکتور به صورت کامل پرداخت نشود، قبض بدهی صادر می شود. قبض بدهی اطلاعات شبیه به فاکتور اصلی دارد و در واقع مبلغ باقیمانده فاکتور اصلی را اعلام می‌کند.

پیشنهاد مطالعه: قبض انبار گمرکی چیست؟

فاکتور تجاری با پروفرما چه تفاوتی دارد؟

فاکتور تجاری و پیش‌فاکتور (پروفرما) دو مفهوم متفاوت در حوزه تجارت هستند. در زیر تفاوت‌های اصلی بین این دو را بررسی می‌کنیم:

فاکتور تجاری

همان طور که گفتیم فاکتور تجاری یک سند رسمی است که توسط فروشنده صادر شده و به خریدار ارائه می‌شود. این سند شامل اطلاعاتی مانند نام و آدرس فروشنده و خریدار، جزئیات کالا یا خدمات ارائه شده، قیمت و مبلغ قابل پرداخت، شرایط پرداخت، شماره فاکتور و تاریخ صدور است. فاکتور تجاری بیانگر تعهدات حقوقی فروشنده و خریدار است و به عنوان اثباتی از خرید و فروش صورت گرفته استفاده می‌شود. این سند معمولاً برای مقاصد مالی، حسابداری و مالیاتی استفاده می‌شود.

پروفرما یا پیش فاکتور (Proforma Invoice)

پروفرما یا پیش فاکتور، سندی است که توسط فروشنده صادر می‌شود و مندرجات آن شامل نام و نشانی فروشنده و خریدار، نوع، مقدار و تعداد کالا، قیمت واحد کالا و قیمت کل، شرایط پرداخت، زمان تحویل کالا، مدت اعتبار پروفرما و مبدأ کالا است.

فروشنده یا همان صادرکننده در بیشتر مواقع پیش‌فاکتور را به نام سفارش‌دهنده خارجی یا نمایندگی‌های فروش خود در خارج صادر می‌کند. معمولا خریدار یا همان واردکننده به چنین سندی نیاز دارد تا علاوه بر ارزیابی شرایط پیشنهادی فروشنده، بتواند برای اخذ مجوزهای لازم جهت وارد کردن کالا یا احتمالاً خرید ارز اقدام نماید.

اما گاهی  این سند می‌تواند به حالت دعوتنامه‌ای از خریدار برای سفارش کالا باشد. در هر صورت، پیش‌فاکتورها فرم واحدی ندارند، اما حاوی اطلاعاتی در خصوص مشخصات کمی و کیفی کالا و بسته‌بندی آن، قیمت واحد و کل کالا با قید مدت اعتبار و در صورت لزوم هزینه‌های مربوط به کرایه، بیمه و شرایط پرداخت قیمت کالا می‌باشند.

تفاوت پروفرما با فاکتور فروش

  • اولین تفاوتی که پروفرما و فاکتور فروش دارند این است که پروفرما قبل از وقوع معامله صادر می‌شود در صورتی که فاکتور فروش در واقع در زمان انجام معامله تنظیم می‌شود.

  • پروفرما برای فروشنده الزام قانونی دارد و بایستی به شرایط آن پایبند باشد در حالی که فاکتور فروش فقط یک سند حسابداری محسوب شده و مفهوم قراردادی ندارد.

  • پروفرما معمولاً پایه و اساس ترتیبات پرداخت است که خریدار باید اتخاذ کند، نه فاکتور فروش.

  • جزئیات معامله، شرایط کالاها و قیمت در پروفرما ذکر می‌شود و برای فروشنده تعهدآور است، در حالی که فاکتور فروش فقط یک سند حسابداری محسوب می‌شود و مفهوم قراردادی ندارد.

  • باید بگوییم که قیمت فاکتور فروش دقیقاً ثمن معامله است اما قیمتی که در پروفرما ثبت می شود ممکن است با مبلغ پرداختی تفاوت داشته باشد. علت این مساله این است که پروفرما امکان دارد مدت‌ها قبل از وقوع معامله صادر شده باشد و ثمن معامله بعد از آن تغییر کند.

در این مقاله به بررسی مفهوم فاکتور تجاری و انواع آن پرداختیم. درباره پروفرما صحبت کردیم و تفاوت این دو را با هم مورد بررسی قرار دادیم. امیدواریم این مطلب توانسته باشد اگاهی شما در این زمینه را بالا ببرد.

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------

 

 

 

ینوویس بار یا فاکتور خرید بار (Invoice)

اینوویس یا سیاهه‌ی تجاری خرید (فاکتور خرید) : یکی از مهمترین اسناد و مدارکی که واردکنندگان کالا می‌بایست جهت حمل و نقل بین‌المللی کالای خود و واردات آن به‌ ایران تهیه کنند. درواقع Invoice مشخص‌کننده‌ی مبلغی است که مابین خریدار و فروشنده در ازای دریافت میزان مشخصی از کالا و یا خدمات تبادل شده است. برای اطلاعات بیشتر می‌توانید صفحه‌ی اینوویس یا فاکتور خرید را در سایت ما مشاهده نمایید.


 

پکینگ لیست یا لیست عدل‌بندی (Packing List)

لیست عدل‌بندی یا پکینگ لیست: سندی است که برای انجام تشریفات گمرکی صادرات کالای شما در مبدأ، و سپس واردات کالای شما و ترخیص آن در گمرکات ایران مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این سند، غیر از مشخصات فروشنده و خریدار، مشخصات بسته‌بندی بار مانند: وزن، ابعاد و نوع بسته‌بندی هم توضیح داده شده است. برای اطلاعات بیشتر صفحه‌ی لیست عدل‌بندی یا پکینگ لیست را مشاده نمایید.

 

 

گواهی مبدأ

گواهی مبدأ یکی از اسناد مهم جهت واردات (و همچنین صادرات) کالا به شمار می‌آید.گواهی مبدأ سندی است که در آن، کشور تولیدکننده‌ی کالا (کشور سازنده‌ی کالا)، مشخصات کالای مورد نظر را مشخص می‌نماید. این سند توسط اتاق بازرگانی کشور صادرکننده‌ی کالا (کشور سازنده ‌یا فروشنده) و طبق فرمی‌ که توسط اتاق بازرگانی بین‌المللی (ICC) توصیه شده صادر می‌گردد.

گواهی مبدأ در ایران، توسط اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران صادر می‌گردد. برای آگاهی بیشتر به‌ صفحه‌ی گواهی مبدأ در سایت ما مراجعه نمایید.

 

 

 

مراحل واردات بار به‌ ایران


 

بسته‌بندی بار

شرکت آریان آسمان این امکان را دارد تا محموله‌ی شما را در مبدأ، برای ارسال هوایی و یا زمینی و دریایی به‌ مقصد ایران، با استاندارد‌های جهانی، در قالب جعبه‌ چوبی سم‌پاشی شده، کارتن، پالت، جعبه‌‌ی فلزی و... بسته‌بندی تخصصی نموده و سپس برای ارسال به‌ ایران آماده نماید.

 

پیک آپ تا محل بارگیری

محموله‌d شما پس از بسته‌بندی‌‌های استاندارد، توسط تیم حمل و نقل این شرکت، تا محل بارگیری در فرودگاه برای ارسال هوایی، و یا بنادر برای ارسال دریایی، حمل می‌شود.

 

تشریفات گمرکی جهت صادرات به‌ ایران در مبدأ

کلیه‌ی تشریفات گمرکی شما در کشور مبدأ، جهت ارزیابی و ارسال بار به‌ ایران، توسط کارشناسان این شرکت صورت می‌پذیرد.

 

رزرو و صدور بارنامه

بعد از ارزیابی گمرکی، محموله‌ی شما جهت ارسال به‌ ایران آماده می‌باشد. در این مرحله، کارشناسان ما کار رزرو و صدور بارنامه‌‌های هوایی و زمینی و دریایی را با امن‌ترین و مقرون به‌ صرفه‌ترین شرکت‌‌های حمل و نقل به عهده گرفته و کالای شما را برای هندلینگ تحویل شرکت‌‌های حمل و نقل هوایی و دریایی در کشور مبدأ می‌دهند.

 

تحویل اسناد و ترخیص کالا در ایران

کلیه‌ی مراحل و تشریفات ترخیص و تحویل اسناد نیز توسط این شرکت صورت می‌پذیرد. شما می‌توانید با آسودگی خاطر تمامی‌ مراحل واردات کالای خارجی خود را از خرید و بسته‌بندی در مبدأ، تا ترخیص و تحویل در ایران به‌ شرکت آریان آسمان بسپارید.

 

 

 

قررات و اصطلاحات بازرگانی

در یک معامله‌ی تجاری عدم آشنایی با مقررات بازرگانی باعث ایجاد مشکلات فراوانی در خرید و فروش می‌شود.در مکاتبات تجاری از کلماتی استفاده می‌شود که این کلمات و اختصارات موجود در اینکوترمز می‌باشد. این اختصارات شامل شرایط پرداخت و چگونگی حمل کالا است.

کلماتی مثل FOB که مخفف شده‌ی Free On Board می‌باشد و در ادامه‌ی آن اسم بندر آورده می‌شود، مثل FOB Port Klang و به‌ معنی تحویل کالا به‌ خرج فروشنده و از سوی فروشنده تا وسیله‌ی حمل کالا چه ‌هواپیما یا کشتی و ….از شهر مقصد، که در مثال ما Port Klang هست، می‌باشد.

مخفف CFR که مخفف شده‌ی Cost and Freight می‌باشد و در ادامه اسم بندر مقصد آورده می‌شود مثلCFR New York، قیمت خرید به‌علاوه قیمت حمل کالا به‌ بندر نیویورک بر عهده فروشنده می‌باشد. این ترم‌‌های تجارت برای شرایط مختلف فرق می‌کند. مثلا همیشه قیمت FOB از قیمت CFR ارزان‌تر است. در این صورت (FOB) هزینه‌ی حمل کالا و پیدا کردن نرخ مناسب حمل، جزو وظایف خریدار کالا خواهد بود.

هدف اصلی اینکوترمز تفکیک دقیق هزینه‌‌ها و مسئولیت‌‌ها بین دو طرف قرارداد یعنی فروشنده و خریدار می‌باشد. ترتیب تقدم این اصطلاحات نیز به‌ این صورت است که اولین اصطلاح EXW که فروشنده کمترین هزینه و کمترین مسئولیت را دارد و کالا را در محل خود به‌ خریدار تحویل می‌دهد و آخرین اصطلاحات که DDP است فروشنده بیشترین هزینه و مسئولیت را بر عهده دارد و کالا را در محل خریدار به‌ او تحویل می‌دهد. در متن اصلی اینکوترمز در مورد هر یک از اصطلاحات همه‌ی مسئولیت‌‌ها و هزینه‌‌های خریدار و فروشنده به‌صورت تفکیک شده ذکر گردیده تا طرفین بتوانند هزینه‌‌های مورد معامله را در نظر داشته باشند.

در این جدول مهمترین اصطلاحات مربوط به‌ حمل و نقل هوایی کالا‌های تجاری آورده شده است.

 

 

 

 

 

اینکوترمز

 

 

گروه E نقطه عزیمت

 

 

تحویل کالا در محل کار فروشنده

EXW

EX Works

گروه F قسمت اعظم کرایه پرداخت نمی‌شود

 

 

تحویل کالا در محل تعیین شده از طرف خریدار به‌ حمل‌کننده

FCA

Free Carrier

تحویل کالا در کنار کشتی

FAS

Free Alongside Ship

تحویل کالا روی عرشه کشتی

FOB

Free On Board

گروه C قسمت اعظم کرایه پرداخت می‌شود

 

 

هزینه و کرایه تا بندر مقصد

CFR

Cost and Freight

پرداخت کرایه‌ی حمل کالا تا مقصد

CIF

Cost Insurance and Freight

پرداخت کرایه‌ی حمل کالا تا مقصد

CPT

Carriage Paid To

پرداخت کرایه‌ی حمل و بیمه کالا تا مقصد

CIP

Carriage and Insurance Paid To

گروه D نقطه ورود کالا

 

 

تحویل کالا در مرز

DAF

Delivered At Frontier

تحویل کالا روی عرشه‌ی کشتی در بندر مقصد

DES

Delivered EX Ship

تحویل کالا روی اسکله در بندر مقصد

DEQ

Delivered EX Quay

تحویل کالا در محل مقرر بدون ترخیص و بدون پرداخت حقوق و عوارض گمرکی

DDU

Delivered Duty Unpaid

تحویل کالا در محل در مقصد با ترخیص و با پرداخت حقوق و عوارض گمرکی

DDP

Delivered D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

قدم دوم: زمینه‌ی کاری خود را شناسایی کنید.

1- چه می‌خواهید وارد کنید؟
2- آیا این کالا مجاز به‌ ثبت سفارش در ایران می‌باشد.(لزوم داشتن کارت بازرگانی)
3- آیا برآورد هزینه تقریبی، حمل و ترخیص کالای مورد نظر را کرده‌اید؟

3قدم سوم: روش شروع معامله

قبل از شروع معامله با کسی که وارد معامله می‌شوید از نوع کار و تجارتی که انجام می‌دهد شناخت کافی داشته باشید. بعد از این که شرکت و یا بازرگانی که در زمینه‌ی کاری شما فعالیت می‌کند را شناختید با او مکاتبه‌ کنید؛ از طریق نامه، ایمیل، فکس و... ارتباط کتبی همیشه بهتر از شفاهی است چون جزء سوابق بایگانی می‌شود.

4قدم چهارم: گرفتن قیمت و پیش‌فاکتور

بعد از گرفتن قیمت و اطلاعات مورد نظر خودتان و احتمالا دریافت و تست نمونه کالا‌ها، در صورتی که قیمت و شرایط مورد نظر شما فراهم شده بود، از فروشنده در خواست پیش‌فاکتورکنید.

 

یک پیش‌فاکتورمعمولا دارای مشخصات ذیل می‌باشد:

 

1-مشخصات فروشنده به‌‌ همراه آدرس، تلفن،فکس و ایمیل
2-مشخصات خریدار به‌‌ همراه آدرس، تلفن، فکس و ایمیل
3-مشخصات کامل کالا
4-مبلغ کرایه‌ی حمل و فروش کالا (در صورت در خواست خریدار و بنا به‌ توافق طرفین)
5-مقدار، وزن، تعداد و نوع بسته کالا
6-نام کشور فروشنده و نام کشور تولیدکننده
7-نام کشور مبدأ حمل (بارگیری، وسیله‌ی حمل، مدت حمل در صورت درخواست خریدار)
8- نام ارز معامله و نحوه پرداخت وجه کالا
9-نام مرز ورودی و گمرک مقصد
10-شماره و تاریخ صدور پرفورما و امضاء آن به‌‌ همراه تاریخ انقضاء بعد از دریافت پیش‌فاکتور که قیمت کالا است پیش‌فاکتور بنا به‌ درخواست نوع تجارت (نوع اینکوترمز) فرق می‌کند.

5قدم پنجم: ثبت سفارش کالا

در این مرحله شما با توجه به‌ قوانین تجارت و گمرکی کشور می‌توانید سفارش کالای مورد نظر را انجام دهید.
ثبت سفارش واردات کالای تجاری از سایت http://sabtaresh.tpo.ir انجام می‌گیرد:

6قدم ششم: در صورت نیاز به حمل، استعلام وهماهنگی جهت حمل کالا اقدام نمایید.

شرکت خدمات بار هوایی آریان آسمان آمادگی خود را جهت ارائه‌ی مشاوره‌ی رایگان جهت حمل کالا و یاری رساندن به‌ شما تاجر گرامی‌ اعلام می‌دارد. در صورت نیاز به‌ مشاوره و یا استعلام نرخ حمل به‌صورت آنلاین با ما تماس بگیرید.

7قدم هفتم: پس از حمل کالا به بنادر یا فرودگاه‌های ایران، گیرنده‌ی کالا می‌بایست مدارک بار را از شرکت حمل‌کننده تحویل گرفته، و جهت ترخیص کالای خود اقدام نماید.

در صورتی که جهت ترخیص کالای خود احتیاج به مشاوره و یا استعلام نرخ دارید با ما تماس بگیرید.

 

-------------------------------------------------------------

انواع واردات بار

 

در بازرگانی خارجی، پنج نوع واردات وجود دارد که انواع تقسیم‌بندی آن عبارتند: از واردات قطعی ، واردات موقت ، کالای مرجوعی ، ترانزیت داخلی و ترانزیت خارجی. در زیر شرحی بر هر یک از این مدل‌ها برای شما آورده می‌شود.

 

برای آشنایی بیشتر با ترانزیت کالا و قوانین و شرایط آن، مقاله‌ی ترانزیت کالا را مطالعه نمایید.

 

واردات قطعی:

بر اساس شیوه پرداخت قیمت کالا، واردات قطعی، دارای روش‌های متعدد و مختلفی می باشد که اهم آن عبارتند از :

1واردات از محل ارز خریداری‌ شده از سیستم بانکی، جهت گشایش اعتبار

2واردات با ارز آزاد جهت گشایش اعتبار

3واردات در مقابل صادرات از محل پروانه صادراتی (لاشه صادراتی) به نام شخص صادرکننده (غیرقابل واگذاری)

4واردات در مقابل صادرات با ارائه پروانه صادراتی (لاشه صادراتی) به نام شخص صادرکننده یا به نام دیگری، با واگذاری رسمی (حق واگذاری به غیر برای یک‌بار وجود دارد.)

5واردات بدون انتقال ارز از محل سرمایه‌گذاری خارجی پس از تأیید وزارت امور اقتصادی و دارائی

6واردات بدون انتقال ارز از محل فهرست اقلام مجاز اعلام ‌شده

 



 

واردات موقت کالا:

ورود موقت، رویه گمرکی است که بر اساس آن، کالاهای معینی می‌تواند تحت شرایطی، بطور موقت به قلمرو گمرکی وارد شود. این کالاها باید ظرف مهلت معینی که گمرک ایران تعیین می‌نماید، بدون اینکه تغییری در آن ایجاد شود، خارج گردد. تغییرات ناشی از استهلاک از این حکم مستثنا است. برای مثال می‌توان به این عناوین اشاره کرد:

1واردات کالاها به منظور عرضه در نمایشگاه‌ها.

2واردات دستگاه‌های فیلمبرداری و عکسبرداری هوایی و فیلم‌های همراه آنها، پس از ارائه موافقت وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح.

3واردات دستگاه‌های مطالعات علمی، آموزشی، تربیتی، فنی و مهندسی نقشه‌برداری.

4واردات دستگاه‌ها برای سدسازی، اسکله‌سازی، لایروبی، راه‌سازی، حفاری، استخراج و اکتشاف و پروژه‌های (طرح‌های) خاص.

5واردات دستگاه‌ها برای نصب و سوار کردن کارخانه‌ها و تأسیسات صنعتی و نظایر آن.

6واردات دستگاه‌ها برای تعمیر ماشین‌آلات و دستگاه‌ها.

6واردات وسایل نقلیه سواری و هواپیمای شخصی اشخاص غیرمقیم ایران برای استفاده شخصی و ظروف و تکیه‌گاه‌های چند بار مصرف.

6واردات کالاهایی که طبق قراردادها و موافقت‌نامه‌های گمرکی بین‌المللی قابل ورود موقت بوده و دولت جمهوری اسلامی ایران عضویت آن را پذیرفته است.

6واردات وسایل و لوازم امدادی به منظور کمک‌های بشردوستانه.

6واردات ظروف و لفاف‌های آماده برای بسته‌بندی کالای صادراتی.

6واردات هواپیما برای امور خدماتی از قبیل سم‌پاشی و مسافری.

 


 

کالاهای مرجوعی:

کالاهایی هستند که وارد کشور شده و بنا به دلایلی به خارج از کشور برگردانده می‌شوند. کالاهای مرجوعی در اصل جزء واردات غیرقطعی و موقت نیز طبقه‌بندی می‌شوند. بسته‌های کالای مرجوعی یا درب محفظه بار وسیله نقلیه آنکه در گمرک‌های داخلی اظهار می‌شود پلمب‌ شده و با پروانه که به یک نسخه اظهارنامه الصاق می‌شود در اختیار صاحب کالا گذارده می‌شود و یک نسخه از اظهارنامه مربوط بلافاصله و بصورت مستقیم بعنوان گمرک مرزی که کالا ازآنجا خارج خواهد شد ارسال و نسخه سوم بایگانی می‌شود.

هرگاه صاحب کالای مرجوعی تا یک ماه پس از پایان مهلت داده‌ شده، نسخه گواهی‌شده اظهارنامه را به گمرک صادرکننده‌ی پروانه مرجوعی، برای ابطال تضمین، تحویل ننماید، گمرک مذکور مراتب را از گمرک مرز خروجی استعلام گرفته، و اگر معلوم شود کالای مرجوعی به آن گمرک تحویل نشده (به‌جز موارد غیرعمدی)، حسب مورد نسبت به وصول و واریز تضمین و یا اجرای مقررات قاچاق، اقدام خواهد نمود.

برای آشنایی بیشتر با کالاهای مرجوعی و قوانین و شرایط آن، مقاله‌ی کالای مرجوعی را مطالعه نمایید.

 

تا اینجا
 

ترانزیت خارجی کالا:

ترانزیت خارجی عبارت از این است که کالای خارجی به‌ منظور عبور از خاک یک کشور، از یک نقطه مرزی کشور وارد و از نقطه مرزی دیگر خارج شود. این نوع کالاها جزء واردات و صادرات قطعی محسوب نمی‌شوند. مثلاً کالایی از مرز ایران با تاجیکستان وارد شده و در مرزهای دریایی ایران، روی کشتی بارگیری شود و به کشور ثالث صادر شود.

کالایی که تحت عنوان ترانزیت از کشور عبور مى‌کند، جزء واردات و صادرات قطعى محسوب نبوده و از پرداخت حقوق گمرکى و سود بازرگانى و عوارض معاف است؛ لیکن مشمول پرداخت هزینه‌هاى گمرکى ذکر شده است و تابع مقررات این مبحث خواهد بود. مگر اینکه در قراردادهاى ترانزیتى دولت با کشورهاى دیگر و یا قراردادهاى صورت کالاى ترانزیتى، تابع همان مقرراتى خواهد بود که در قراردادهاى مربوط تعیین‌شده است.

وسایل نقلیه که بدون بار و مسافر وارد و براى ترانزیت اظهار شود، از هر حیث تابع مقررات و شرایط ترانزیت کالا است و همچنین وسایط نقلیه حامل کالای ترانزیتى که با محموله‌ی خود از یک نقطه وارد و از نقطه دیگر با محموله خود خارج مى‌شود. براى این نوع وسایط نقلیه، باید اظهارنامه ترانزیت جداگانه تسلیم و پروانه ترانزیت جداگانه تحصیل شود.

اطلاعات بیشتر را در صفحه ترانزیت کالا مشاهده نمایید.

 


 

ترانزیت داخلی:

عبارت از آن است که کالایی که گمرک نشده است، از گمرک خانه مجاز به گمرک خانه دیگری حمل‌ونقل شود. مثلاً حمل کالا از یک گمرک مرزی به گمرک تهران. برای مثال ماشین‌های وارداتی از بندرعباس برای ترخیص کالا، به سمت گمرک شهریار ارجاع می‌شود

---------------------------------------------

 

مراحل واردات کالا در شرکت‌های واردکننده

 

شرکت‌های واردکننده بایستی اشراف کافی به قوانین و مقررات صادرات و واردات به کشور داشته باشند. اشراف به قوانین واردات کالا به ایران در حوزه تخصص شرکت‌های خدمات بازرگانی می‌باشد. در ابتدای امر تولیدکننده، بازرگان، شرکت واردات یا خریدار بنا به دلایل و شرایطی که دارد، نیازی را در بازار احساس می‌کند و متوجه می‌شود که می‌تواند با استفاده از روابط یا با استفاده از مشتری‌های خود کالای مدنظر را به بازار موجود وارد و از منافع آن بهره ببرد. یا بنا به نیاز سنجی و امکان‌سنجی‌ها در شرکت‌های تولیدی و تحقیقات بازار (market research) یا شم تجاری بازرگان تشخیص می‌دهد که موعد واردات کالایی خاص فرا رسیده ‌است.

در این حالت مطالعه اندازه بازار مورد نظر و بخش‌بندی بازار و سهم رقبا از بازار، شناخت میزان تقاضا و مصرف و درک ضرورت نیاز مردم به آن کالا پیش از واردات از دیگر کشورها باید مورد بررسی قرار گیرد و با توجه به درآمد و مصرف سرانه می‌توان متوجه شد که مردم به چه اندازه حاضر به پرداخت هزینه برای آن کالای خاص می‌باشند و این امر در کنار برآورد هزینه‌های بازرگانی و واردات کالا نهایتاً منجر به برآورد صحیحی از واردات کالا ایجاد می‌نماید.

در گام بعدی شرکت واردکننده یا تولیدکننده باید تصمیم بگیرد که کالای مورد نظر خود را از کدام کشور مبدأ وارد نماید. البته در خصوص کالاهایی که دارای برند و نام تجاری مشخص هستند کار بازرگان آسان‌تر است زیرا از قبل مشخص می‌شود که کدام برند را باید از کدام کشور مبدأ خریداری نمود. به عنوان مثال شرکت‌های پتروشیمی اعلام می‌کنند که به کالای خاصی با نام تجاری و برند معینی نیاز دارند، در این حالت شرکت بازرگانی واردات کالا را با توجه به برند آن از کشور مورد نظر انجام می‌دهد. این خلاصه‌ای بود از کلیات مراحل واردات کالا در شرکت واردکننده.

حال در صورتی که شرکت صادرات و واردات یا شرکت تولیدی، کشور خاصی را به منظور واردات مد نظر نداشته باشد باید تصمیم گرفت که واردات از کدام کشور چرا و چگونه انجام گردد؟ البته برخی از کالاها دارای برند مبدأ هستند به عنوان مثال شلوار جین با واردات از ترکیه تأمین می‌شود یا واردات ماشین آلات صنعتی در کارخانه‌های با سطح تکنولوژی بالا با واردات از آلمان صورت می‌گیرد، یا واردات شیرآلات و صنایع پمپ‌سازی با واردات از ایتالیا انجام می‌شود.

به عنوان مثال در صورتی که کسی تمایل به واردات اسباب بازی داشته باشد می‌بایست واردات خود را از شانتو چین انجام دهد. شرکت ترخیص کارا می‌تواند اطلاعات و داده‌های دقیق را در خصوص واردات کالا اعم از واردات کالا از چین، واردات کالا از ترکیه، واردات کالا از اروپا و … را به مشتریان خود بدهد به گونه‌ای کدام کالا را از کدام مبدأ تأمین نماید و پیچیدگی‌ها و منافع هریک ارائه خواهد کرد.

دقت کنید که قبل از دست بکار شدن برای واردات هر نوع کالایی در مدیریت بازرگانی، می‌بایست ابتدا شرایط قانونی ورود آن کالا را به دقت مطالعه نمایید. در این خصوص لازم است تا خودتان شخصا به آخرین نسخه قوانین و مقررات واردات کالا مراجعه کنید و از اطمینان کردن به شنیده‌ها و توصیه‌های دیگران، بدون بررسی قوانین توسط شخص خودتان، اکیدا بپرهیزید.

------------------------------------------------------------------

 

دولت ها برای حمایت از صنایع تولیدی داخلی و ایجاد اشتغال و برخی مسائل ارزی ، مقررات خاصی را برای کنترل و محدود کردن واردات وضع می نمایند.

1 - موانع تعرفه ای Tariff Barrier 
وضع حقوق و عوارض برای کالاهای صادراتی و وارداتی


2 - موانع غیر تعرفه ای Non Tariff Barrier
سهمیه بندی یا ممنوع کردن


*** موانع غیر تعرفه ای 
1 - اقتصادی ( صدور مجوز از وزارتخانه)
2 - غیر اقتصادی ( قرنطینه و استاندارد )

ابراهیم هوشیاری tarkhis.blog.ir

 

موانع غیر تعرفه ای 

مونه‌هایی از موانع غیرتعرفه‌ای

[ویرایش]

مجوزهای حمل، مجوزهای وزارتخانه‌ها، ثبت سفارش، سهمیه‌های وارداتی و الزام‌های قانونی دیگر، تعدد مجوزها نیز جزو همان موانع غیرتعرفه‌ای محسوب می‌شود که نهایتاً بر مشکلات فضای کسب‌وکار می‌افزاید، در مجموع از جملهٔ این‌دست موانع غیرتعرفه‌ای می‌توان سهمیه وارداتی، محدودیت صادرات به‌صورت داوطلبانه، موانع فنی تجاری، سیاست‌های ارزی، مؤسسات تجاری دولتی، حداقل قیمت وارداتی، ممنوعیت‌های وارداتی و… را نام برد.[۱]

موانع تجاری غیرتعرفه‌ای و عضویت در سازمان تجارت جهانی

[ویرایش]

زمانی که کشوری بخواهد در عمل وارد سازمان تجارت جهانی شود، بایستی به تعهدهای خود از جمله برچیدن موانع غیر تعرفه‌ای خود نیز عمل نماید که این‌ها دسترسی به بازار آن کشور را نیز آسان‌تر می‌نماید و این موضوع بزرگ‌ترین خطر برای آن دسته از صنایعی است که قدرت رقابت را ندارند.[۳]

وضعیت موانع غیر تعرفه‌ای در اقتصاد ایران

[ویرایش]

در ایران براساس قوانین باتصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی برقراری موانع غیرتعرفه‌ای و غیرفنی برای واردات به جز در مواردی که رعایت موازین شرع اقتضاء می‌کند، ممنوع است. در صورت وجود چنین موانعی دولت مکلف است با وضع نرخ‌های معادل تعرفه‌ای نسبت به رفع آن اقدام کند.

 

---------------------------------------------------

نرخ های تعرفه عوارض گمرکی

با توجه به تعرفه‌های اعمال شده در اسپانیا، انواع تعرفه‌های زیر قابل تشخیص است:

  • تعرفه‌های ارزش افزوده تعرفه ها به عنوان درصد ثابتی از قیمت یا ارزش گمرکی محصول اعمال می‌شود.

  • تعرفه‌های ویژه تعرفه ها با درصد ثابتی از آنچه به گمرک می‌رسد تعیین می‌شود.

  • تعرفه‌های ترکیبی ترکیبی از نرخ های ارزش افزوده و تعرفه های ویژه است.

  • تعرفه‌های صفر تعرفه‌هایی هستند که بر کالاهای وارداتی بین کشورهایی که به توافق قبلی رسیده‌اند تأثیر می‌گذارد و به نفع ترانزیت محصولات بین آنها است.

  • قانون گمرک ابزاری است که در جابجایی کالا به هدف خود می‌رسد. دانستن ارزش این نوع مالیات برای داشتن تصور روشنی از قیمت نهایی حمل کالا بین کشورها مهم است.

 

نحوه محاسبه عوارض گمرکی:

حقوق ورودی کالا= CIF بع مبلغ ریالی ضرب در نرخ تعرفه ورودی

فرمول محاسبه حقوق گمرکی:
عوارض گمرکی (ارزش CIF X نرخ ارز X نرخ تعرفه)

فرمول محاسبه سود کسب و کار:
سود تجاری (ارزش تضمین شده X نرخ ارز X نرخ تعرفه)

فرمول محاسبه هزینه ذخیره سازی:
هزینه ذخیره‌سازی = مدت زمان X نرخ ذخیره‌سازی X وزن ناخالص

فرمول محاسبه ارزش CIF کالا:
میزان ارز کالا X نرخ ارز اعلامی توسط گمرک + هزینه بیمه (در صورت خرید کالا با فوب)

نکته اول:

هزینه هایی مانند انبارداری متناسب با زمان توقف کالا از گمرک، هزینه های تخلیه و بارگیری و سایر هزینه های مربوطه نیز به کل هزینه های گمرکی اضافه می‌شود.

نکته دوم:

صادرات مشمول تعرفه گمرکی نمی‌باشد و کالاهای صادراتی از پرداخت ۷۵ درصد هزینه حمل و تخلیه و بارگیری و انبارداری معاف می‌باشند.

 

انواع تعرفه گمرکی از نظر هدف

مالی: هدف اصلی این نوع تعرفه تامین مالی هزینه های مالی دولت از جمله حق ورود خودروهای سواری است.
حمایتی: هدف از برقراری این تعرفه گمرکی ایجاد شرایط و فضای رقابتی برای کالاهای تولید داخل در مقابل کالاهای خارجی و وارداتی و همچنین ایجاد تعادل در تراز پرداخت ها است.
ارشادی: هدف از این تعرفه هدایت تقاضا از یک کالا به کالای دیگر است و در واقع قصد دارد انتخاب مصرف کننده را تغییر دهد.

 

نتیجه

برای صادرات و واردات کالا به کشوری دیگر باید حقوق گمرکی و مالیات پرداخت کنید که بر اساس کالایی که دارید تعیین می‌شود.
برای اینکه عملیات ترخیص زودتر انجام شود نیاز به کدی به نام کد تعرفه گمرکی دارید. در سایت ایران کد که در بالا به آن اشاره کردیم می‌توانید این کد را با توجه به محصول خود به راحتی پیدا کنید.
در این مقاله سعی کردیم از شما بپرسیم که گمرک چیست؟ عوارض گمرکی چیست؟ و کد تعرفه گمرکی را با یک مثال کاربردی به شما معرفی کنیم و همچنین در صورت نیاز به محاسبه هزینه حقوق گمرکی کالای خود، مبلغ هزینه را با فرمول های ارائه شده دریافت نمایید.
در صورت نیاز به راهنمایی و مشاوره در خصوص عوارض گمرکی، شرکت ترخیص ققطوس صمیمانه در کنار شماست و اگر نکات و اطلاعاتی را ارائه کرده ایم، در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید؛ با تشکر از همکاری شما.

 

سوالات متداول:

عوارض گمرکی بر چه اساسی است؟

عوارض گمرکی معمولاً بر اساس ارزش کالا یا بر اساس وزن، ابعاد یا سایر معیارهای خاص کالا تعیین می‌شود.

چرا باید برای واردات کالا عوارض گمرکی پرداخت شود؟

عوارض و مالیات برای ایجاد درآمد و حفاظت از صنعت محلی وضع شده‌اند. تقریباً تمام محموله هایی که از مرزهای بین المللی عبور می‌کنند مشمول مالیات دولت کشور واردکننده هستند. در برخی کشورها، قبل از خروج کالا از گمرک باید عوارض و مالیات پرداخت شود.

کد تعرفه گمرکی یا HS در حمل و نقل چیست؟

کدهای HS بر اساس توضیحات محصول هستند. آنها در سراسر جهان برای طبقه بندی محموله های بین المللی و ارزیابی مالیات ها، عوارض و محدودیت ها استفاده می‌شوند.

 

 

----------------------------------------------------

کد تعرفه گمرکی چیست؟

اگر در تجارت بین المللی فعالیت می کنید، احتمالاً نام کد HS یا تعرفه گمرکی را شنیده اید. اما آیا می دانید چیست و چرا اینقدر مهم است؟

کد HS یک روش شناخته شده جهانی برای طبقه بندی محصولات معامله شده است که توسط مقامات گمرکی در سراسر جهان برای شناسایی محصولات در هنگام ارزیابی عوارض و مالیات و همچنین جمع آوری آمار استفاده می شود.

با توجه به اینکه بیش از ۲۰۰ کشور و اقتصاد از این سیستم استفاده می کنند، درک نحوه عملکرد آن برای هر کسی که در تجارت بین المللی دخیل است بسیار مهم است.

کد HS شامل کدهای 8 یا 10 رقمی است که به دسته ها و کالاهای مختلف اختصاص داده می شود و 4 یا 6 رقم اول در سراسر آن ثابت است. این یک راه استاندارد برای شناسایی محصولات در سراسر مرزها فراهم می کند و به ساده سازی فرآیند واردات و هزینه های صادرات کالا کمک می کند.

اما چگونه می توانید کد HS مناسب را برای محصولات خود پیدا کنید؟ شاید در ابتدا دلهره آور به نظر برسد، اما با کمی راهنمایی و کمی تحقیق می توانید به راحتی کد صحیح کالای خود را تعیین کنید.

به عنوان مثال، فرض کنید در حال واردات یا صادرات میوه گلابی هستید. با بررسی کد HS، می‌بینید که کد گلابی 08083000 است. دانستن این کد می‌تواند به شما کمک کند تا از پرداخت صحیح عوارض و مالیات و همچنین رعایت مقررات یا محدودیت‌های مربوط به آن محصول اطمینان حاصل کنید.

بنابراین، چه واردکننده/صادرکننده باتجربه باشید و چه تازه کار را شروع کرده اید، درک کد HS می تواند به شما کمک کند تا با اطمینان در دنیای تجارت بین المللی حرکت کنید.

 

 

فاوت بین مالیات و عوارض گمرکی چیست؟

در حالی که این دو اصطلاح به جای یکدیگر استفاده می شوند، از نظر فنی، تفاوتی بین عوارض و مالیات وجود دارد:

  • عوارض نوعی مالیات است که بر کالاهای وارد شده اعمال می شود. هدف از عوارض گمرکی در درجه اول حفاظت از اقتصادهای محلی است.

  • مالیات بر تمام کالاهای فروخته شده در کشور، از جمله کالاهایی که وارد می شوند، اعمال می شود. هدف اولیه مالیات، درآمدزایی برای دولت است.

تفاوت اصلی این است که عوارض، مالیات هایی هستند که به طور خاص بر واردات اعمال می شود، در حالی که مالیات بر همه چیز، از جمله واردات اعمال می شود. برای واردکننده، هر دو هزینه‌هایی هستند که برای محموله‌های آن‌ها اعمال می‌شود که باید پرداخت شود (معمولاً به مقامات گمرکی مربوطه)، و هر دو به هزینه کلی زمین کمک می‌کنند. راه حل های انطباق و طبقه بندی واردات می تواند به واردکنندگان کمک کند تا تعیین کنند کدام مالیات و عوارض بر محصولات آنها اعمال می شود.

عوارض گمرکی چگونه تعیین می شود؟

وقتی صحبت از تجارت بین المللی می شود، درک حقوق گمرکی و تعرفه ها بسیار مهم است. اما آیا می دانستید که نرخ این عوارض بر اساس عوامل مختلفی از جمله شرایط اقتصادی و سیاسی کشورهای درگیر تعیین می شود؟

عوارض گمرکی نوعی مالیات غیرمستقیم است که توسط اشخاص حقیقی و حقوقی برای کالاهایی که در اختیار دارند پرداخت می شود. این مالیات ها بر اساس نوع و ویژگی های کالا و همچنین وضعیت اقتصادی و سیاسی کشور تعیین می شود. به عنوان مثال کالاهای لوکس و مصرفی معمولاً دارای تعرفه بالاتر از کالاهای ضروری و مورد نیاز هستند که از نظر واردات در اولویت قرار می گیرند.

اما عوارض گمرکی فقط برای ایجاد درآمد برای دولت ها نیست. آنها همچنین نقش حیاتی در تشویق تجارت و حمایت از توسعه اقتصادی دارند. به همین دلیل است که بسیاری از کشورها برای بازرگانانی که کالاهای اساسی وارد می کنند، مشوق ها و تسهیلاتی مانند تخصیص ارز دولتی و ساده سازی مراحل گمرکی و ترخیص کالا ارائه می دهند.

اگر در تجارت بین‌المللی فعالیت می‌کنید، درک نحوه کارکرد عوارض گمرکی و تعرفه‌ها و همچنین عوامل مختلفی که می‌توانند بر نرخ آن‌ها تأثیر بگذارند، مهم است. با انجام این کار، می توانید اطمینان حاصل کنید که مبلغ صحیح را پرداخت می کنید و از تمام مقررات و محدودیت های مربوط به محصولات خود پیروی می کنید.

 

 

وجه تعیین کننده انواع عوارض گمرکی چیست؟

عوارض گمرکی موضوع پیچیده ای است که انواع مختلفی از عوارض بر اساس طیف وسیعی از عوامل به بخش های مختلف طبقه بندی می شوند. اگر در تجارت بین‌المللی فعالیت می‌کنید، درک این تقسیم‌بندی‌ها برای اطمینان از پرداخت صحیح وظایف و رعایت تمام مقررات و محدودیت‌ها ضروری است.

پس این عوامل تعیین کننده انواع عوارض گمرکی کدامند؟ چهار عامل اصلی وجود دارد: شکل، هدف، مبنای محاسبه و ماهیت. هر یک از این عوامل نقش تعیین کننده ای در تعیین نوع وظیفه ای دارند که برای انواع مختلف کالاها و محصولات اعمال می شود.

۱- درک نحوه طبقه بندی عوارض گمرکی بر اساس فرم و شکل:

حقوق گمرکی بر اساس شکل طبقه بندی می شود که شامل تعرفه های تک و مرکب می شود. تعرفه های تک نرخی یکسان برای همه کالاهای وارداتی اعمال می کنند، در حالی که تعرفه های مرکب برای تعیین نرخ عوارض، نوع و ویژگی های کالا را در نظر می گیرند.

۲- درک نحوه طبقه بندی عوارض گمرکی بر اساس هدف:

وقتی صحبت از عوارض گمرکی به میان می آید، درک هدف پشت آن به همان اندازه مهم است که درک فرم. به این دلیل که عوارض گمرکی را می توان بر اساس قصد آنها طبقه بندی کرد، با انواع مختلف عوارض که اهداف متفاوتی را دنبال می کنند.

چهار نوع اصلی از عوارض گمرکی وجود دارد که بر اساس هدف طبقه بندی می شوند: تعرفه های مالی، حمایتی، مستقل و تعرفه های ارشادی. تعرفه های مالی با هدف تامین مالی هزینه های دولت تعیین می شود، در حالی که تعرفه های حمایتی یک محیط رقابتی ایجاد می کند که بازرگانان را تشویق به واردات کالا می کند.

تعرفه های مستقل به صورت یک جانبه توسط کشور ذینفع تعیین می شود، در حالی که هدف تعرفه های ارشادی تغییر عادات خرید مصرف کننده از یک محصول به محصول دیگر است. هر یک از این نوع وظایف هدف منحصر به فردی را دنبال می کند و درک نحوه عملکرد آنها می تواند به شما کمک کند تا به راحتی در دنیای تجارت بین المللی حرکت کنید.

۳- محاسبه حقوق گمرکی: درک مبنای طبقه بندی عوارض:

حقوق گمرکی را نیز می توان بر اساس محاسبه آنها طبقه بندی کرد که معمولاً به عنوان درصدی از ارزش مالی کالا تعیین می شود. این مبنای محاسبه حقوق گمرکی را به سه نوع تعرفه ویژه، تعرفه ارزشی و تعرفه مرکب تقسیم می کند.

۴-ماهیت وظایف گمرکی: درک تعرفه های حفاظتی در مقابل افزایش درآمد:

حقوق گمرکی را می توان بر اساس ماهیت آنها طبقه بندی کرد که به اهمیت کالای صادراتی برای کشور واردکننده مربوط می شود. دو نوع تعرفه مبتنی بر طبیعت وجود دارد: تعرفه های عمومی که برای همه کالاها صرف نظر از کشور مبدا اعمال می شود و تعرفه های خاص که بر اساس کشور صادر کننده کالا تعیین می شود.

 

نحوه محاسبه عوارض گمرکی

  1. فرمول محاسبه حقوق گمرکی:

حقوق گمرکی (ارزش سیف X نرخ ارز X نرخ تعرفه)

  1. فرمول محاسبه سود بازرگانی:

سود بازرگانی (ارزش سیف X نرخ ارز X نرخ تعرفه)

  1. فرمول محاسبه هزینه انبارداری:

هزینه انبارداری = مدت X نرخ انبارداری X وزن ناخالص

  1. فرمول محاسبه ارزش CIF کالا:

مبلغ ارزی کالا X نرخ ارز اعلامی توسط گمرک + هزینه بیمه (اگر کالا FOB خریداری شود)

  • نکته اول: هزینه‌هایی همچون انبارداری متناسب با زمان توقف کالا از گمرک و هزینه‌های تخلیه و بارگیری و سایر هزینه‌های مربوطه نیز به جمع هزینه‌های گمرکی افزوده می‌گردد.

  • نکته دوم: به صادرات تعرفه گمرکی تعلق نمی‌گیرد و کالاهای صادراتی از پرداخت ۷۵% هزینه باربری و تخلیه و بارگیری و انبارداری معاف هستند.

 

  • مالی

دولت با تعیین این تعرفه سعی می‌کند تا مخارج مالی خود را تامین کند. مخارجی که صرف حقوق ورودی خودروهای سواری می‌شود. این مالیات توسط کشور مبدا مشخص می‌شود.

  •  حمایتی

این تعرفه بیشتر جنبه حمایتی دارد و هدف اصلی از وضع آن فراهم کردن فضای رقابتی بین کالاهای داخلی و خارجی است. برای برقراری تعادل تراز پرداختی‌ها وضع چنین عوارضی اهمیت بسزایی دارد.

  •  ارشادی

تعیین عوارض گمرکی ارشادی با هدف تغییر انتخاب مصرف کننده صورت می‌گیرد. برای هدایت تقاضا از محصولی به محصول دیگر وضع چنین تعرفه‌ مهم و کاربردی نیاز است.

تعرفه گمرکی از نظر شکل ظاهری و ماهیت هم نمونه‌های مختلفی دارد که در اینجا به معرفی آنها می‌پردازیم:

  • تعرفه واحد

در تعرفه واحد تمام کالاهای وارداتی یک نرخ ثابت دارند که این نرخ کاری به ارزش و نوع محصولات ندارد و بر اساس قوانین مشخص می‌شود. در برخی کشورها نرخ ثابت ۴ درصد برای کالاهای وارداتی تعیین می‌شود.

  •  تعرفه مرکب

در این تعرفه کالاهای وارداتی بر اساس نرخی که دارند دسته بندی می شوند. تعرفه این کالاها به صورت مرکب محاسبه و در اختیار متقاضیان قرار می‌گیرد. در ترخیص کالا از گمرک این تعرفه اهمیت بسزایی دارد.

  • تعرفه عمومی

عوارض گمرکی که به صورت عمومی تعیین می شوند شرایط خاصی دارند. این تعرفه برای تمام کالاها بدون در نظر گرفتن مبدأ آنها اعمال می‌شود و نرخ یکسانی هم دارد. کشور مبدا نمی‌تواند بر این تعرفه تاثیری داشته باشد.

  • تعرفه ترجیحی

تعرفه‌های ترجیحی منفعت خوبی را برای کشورهای مبدا به همراه دارند. کشورهایی که از طریق توافق نامه و امتیازات تجاری با هم در ارتباط هستند می‌توانند از این تعرفه استفاده کنند‌؛ زیرا نرخ تعرفه گمرکی کمتری دارد.

تعرفه گمرکی را از نظر محاسباتی هم نمونه‌های مختلفی دارد که در اینجا به آنها اشاره می‌کنیم:

  • تعرفه ارزشی

شرکت‌ حمل و نقل بین‌ المللی تعرفه ارزشی را بر اساس ارزش کالای وارداتی محاسبه می‌کند. برای مشخص کردن حقوق ورودی نرخ تعرفه در ارزش کالا ضرب می‌شود. در این تعرفه اطلاع درست از ارزش کالا اهمیت بسزایی دارد.

  •  تعرفه یا کمیت ویژه

در عوارض گمرکی ویژه حقوق ورودی بر اساس حجم و مقدار کالا محاسبه می‌شود و ارزش محصول اهمیتی ندارد. شرکت باید از حجم و مقدار کالا اطلاع دقیقی داشته باشد تا بتواند با ضرب کردن حجم بالا در نرخ عوارض حقوق ورودی را مشخص کند.

  • تعرفه مختلط

در این تعرفه روش ارزشی و ویژه با هم ترکیب می‌شوند به طوری که هم ارزش کالا اهمیت دارد هم حجم آن. برای تعیین حقوق ورودی در این تعرفه ارزش و مقدار محصول نیاز است. به همین دلیل این تعرفه انعطاف پذیری زیادی دارد. در صادرات پلاستیک به کشورهای خارجی این تعرفه تعیین کننده عوارض پرداختی است.

 

 

نحوه پرداخت عوارض گمرکی

تعرفه‌های گمرکی به روش‌های مختلف قابل پرداخت هستند. پیشرفت تکنولوژی باعث شده تا افرادی که شرایط مراجعه حضوری به سازمان را ندارند بتوانند به صورت آنلاین عوارض گمرکی تعیین شده را پرداخت کنند. با انجام عملیات گمرکی آن هم به صورت آنلاین تجار و بازرگانان می‌توانند در زمان و هزینه‌های خود صرفه‌جویی کنند.

 برای دسترسی به خدمات این سازمان سایتی طراحی شده تا کاربران بتوانند با مراجعه به آن از خدمات بهره‌مند شوند. پس از ورود به سامانه می‌توانید وارد بخش مربوطه شوید و تعرفه گمرکی را پرداخت کنید. با وارد کردن شناسه پرداخت اطلاعات مربوطه به میزان حقوق و تعرفه پرداختی برای شما نمایش داده می‌شود و می‌توانید از طریق درگاه معتبر آن را پرداخت کنید. اگر نسبت به پرداخت عوارض بی توجه باشید جریمه‌های نقدی و غیر نقدی شامل حال شما خواهد شد.

نکات مهم در مورد عوارض گمرکی

در رابطه با عوارض گمرکی نکات مهمی وجود دارد که تجار و بازرگانان باید به این نکات توجه داشته باشند:

  • وظیفه ملی بلایای طبیعی احتمالی

کالاهایی که غیر قانونی هستند و استفاده از آن سلامتی انسان را به خطر می‌اندازد با نرخ مالیاتی ۱۰ تا ۴۵ درصد وارد کشور می‌شوند. قانون گمرکی برای تنباکو، دخانیات و مواد مضر این نرخ را تعیین کرده است.

  • معافیت در پرداخت عوارض گمرکی

برخی کالاهای وارداتی دارای معافیت گمرکی هستند. این اقلام به طور کامل از دادن مالیات یا تعرفه گمرکی معاف هستند. هیچ گونه کسری برای این کالاها اخذ نمی‌شود؛ زیرا بدون پرداخت عوارض وارد کشور می‌شوند.

  • وظیفه ضد دامپینگ

از دیگر نکات قابل توجه می‌توان به وظیفه ضد دامپینگ اشاره کرد. فروش کالا کمتر از ارزش عادی خود باعث شده تا دولت بتواند عوارض ضد دامپینگ برای آن وضع کند. این عوارض گمرکی طبق قوانین تعیین می‌شود‌.

تا اینجا 

 

  • علی هادیان حقیقی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی