نکات کاربردی (قرض)
جمعه, ۶ ارديبهشت ۱۴۰۴، ۱۱:۲۶ ق.ظ
https://www.aparat.com/v/tai46r8
https://www.aparat.com/v/e653z89
دادگاه بخوای اقامه دعوا کنی یک سال طول میکشه پولت رو بگیری، 3.5 درصد مبلغ قرض باید به دادگاه بدی اخر سر طرف تقاضا اعسار میکنه قسطی باید بدی
به حساب خود شخص بزن نقدی نزن
بادست خط خود طرف بنویس قرض گرفتم
2 تا شاهد مرد امضا کنینی
باید بدانید اگر حتی به اقوام و یا دوستان خود قرض میدهید حتماً موضوع را در یک قرارداد مکتوب نمایید و نکاتی مثل وجه التزام حُسن انجام تعهد و همچنین اخذ ضامن برای طلب خود را قید کنید
لازم به ذکر است قرارداد در دو برگه تنظیم و امضا در حضور شما انجام شود و مشخصات قرض گیرنده را با رویت کارت ملی درج نمایید و بهتر است شهودتان غیر از اعضای خانواده طرفین باشند و شهود هم مشخصات خود از قبیل نام و نام خانوادگی و کد ملی را قید نمایند
قراردادی لازم است
قرض دهنده نمی تواند پس از قرض دادن، عقد را یک جانبه از طرف خود فسخ و آنچه را که به دیگری تملیک کرده است پس بگیرد.
قراردادی معاوضی است
وقتی مالی را قرض دهنده به مقترض تملیک می کند او مکلف است مثل یا قیمت آن را به قرض دهنده بازگرداند.
قراردادی رضایی است
تنها توافق طرفین برای انعقاد قرارداد کافی است و تشریفات دیگری برای انجام معامله مانند قبض و اقباض و یا تنظیم سند رسمی لازم نیست مخصوصا وقتی طرفین قرض با هم دوست و آشنا هستند معمولا هیچ قرارداد کتبی بینشان تنظیم نمی شود اما برای چلوگیری از دعاوی احتمالی توصیه می کنیم موقع قرض دادن به کسی حتما مدارکی برای خود نگه دارید مثلا رسید واریز وجه به حساب مقترض را نگه دارید و یا مورد قرض را در حضور چند نفر شاهد به مقترض تحویل دهید.
تفاوت قرض با عاریه
در عاریه ، شخصی (معیر) مالی را به دیگری (مستعیر) می دهد و به او اجازه استفاده از مالش را می دهد به همین دلیل مستعیر حق ندارد مال مورد عاریه را تلف کند و یا آن را به دیگری منتقل کند و یا اینکه دیگری را در استفاده از آن مال شریک خود کند ، او تنها امین است و باید آن را به عنوان امانت نزد خود نگه داشته و استفاده کند و هرگاه مالک آن را بخواهد باید برگرداند.
اما در قرارداد قرض آن مالی را که قرض دهنده به مقترض می دهد قابل پس گیری نیست و وام گیرنده مکلف به برگرداندن مثل یا قیمت آن مال است و مالی را که به عنوان قرض گرفته است می تواند هر تصرف مالکانه در آن انجام دهد حتی می تواند آن را بفروشد ، اجاره یا رهن دهد.
شاهد گرفتن
اگر به دلیل رابطه دوستی و آشنایی که دارید نمیخواهید برای قرض ، سند رسمی تنظیم کنید حداقل موقع قرض دادن در کنار دو شاهد این کار را انجام دهید که شرایط قرض را بدانند. این اقدام مسلما میتواند در صورت بروز اختلاف به شما کمک کند.
چک یا سفته بهعنوان ضمانت
در مواردی که مبلغ قرض زیاد است حتی اگر طرف عقد شما نزدیک ترین فامیل یا دوست باشد گرفتن یک ضمانت، مانند چک یا سفته، میتواند تضمینی برای بازپرداخت بدهی شما باشد.
مشخص کردن تاریخ بازپرداخت
تاریخ بازپرداخت را در سند یا توافق شفاهی مشخص کنید تا از بروز سوءتفاهم های احتمالی جلوگیری شود.
توجه به توان بازپرداخت فرد
قبل از قرض دادن، بررسی کنید که آیا دوست شما توانایی بازپرداخت بدهی را دارد یا خیر. در غیر این صورت، ممکن است با عدم بازپرداخت مواجه شوید و رابطهی دوستانه تان به خطر بیفتد.
پیامدهای عدم بازپرداخت قرض
اگر دوست شما به عنوان بدهکار، بدهی را پرداخت نکند، می توانید از طریق قانونی اقدام کنید. بهتر است ابتدا با ارسال اظهارنامه رسمی اقدام کنید اگر نتیجه نگرفتید اقدام به طرح دعوی کنید.
تلف مال
گفتیم که اولین فرق قرارداد قرض و قرارداد عاریه در این است که مال موضوع قرارداد در عقد قرض به مالکیت طرف قرارداد در می آید اما در عقد عاریه این طور نیست و تنها اجازه استفاده از مال به مستعیر داده می شود . بنابراین وقتی در عقد قرض مالکیت منتقل می شود ، قرض گیرنده می تواند به دلخواه در مال تصرف کند و می تواند آن را از بین ببرد اگرچه مسئول است که مثل مال را در موعد مقرر به قرض دهنده برگرداند . اما در عقد عاریه ، عاریه گیرنده تنها اجازه استفاده رایگان از مال را دارد و حق ندارد آن را تلف کند . در واقع مستعیر امین است و باید مال را نزد خود نگه دارد و هر وقت مالک خواست آن را برگرداند .
- ۰۴/۰۲/۰۶